Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrouwenparkeerplaatsen in de ban

Home

Redactie

Dat vrouwen wél kunnen inparkeren bewees autoverhuurder Hertz tijdens het Nederlands Kampioenschap Achteruit Inparkeren voor Vrouwen in 2008. De winnares mocht een jaar lang gratis in een Mercedes SLK rondscheuren. © anp

Een parkeerplaats voor vrouwen? Onzin, zegt veertig procent van de respondenten van het Nationale Automobilisten Onderzoek 2014. Maar zo onzinnig is een vrouwvriendelijke parkeerplaats helemaal niet, blijkt uit de praktijk.

Bij onze oosterburen is de Frauenparkplatz al lang ingeburgerd en ook Zwolle en Harderwijk zijn voorzien. Zo legde parkeergarage Diezerpoort in de Zwolse binnenstad vorig jaar ruimere en beter verlichte parkeerplaatsen voor vrouwen aan, die dicht bij de uitgang liggen. Niet omdat de dames niet kunnen inparkeren, maar juist omdat ze zich hierdoor veiliger zouden voelen.

Maar is zo'n schaamteloos onderscheid tussen man en vrouw eigenlijk wel toegestaan in Nederland? Hoe legaal is een vrouwenparkeerplaats? Afgelopen december sprak het College voor de rechten van de mens zich nog uit over een dergelijke parkeerplek bij het nieuwe hoofdkantoor van Capgemini. Hoewel het hierbij slechts om tijdelijke parkeerplekken ging, is het maken van direct onderscheid op basis van geslacht bij wet verboden, vertelt een woordvoerder. "Er kunnen uitzonderingen worden gemaakt, maar die moeten goed onderbouwd worden." De uitspraak van het College voor de rechten van de mens is overigens niet bindend.

Familieparkeerplaatsen

Wat voor gevolgen dit heeft voor de Diezerpoortgarage is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de gemeente Zwolle heten die parkeerplaatsen tegenwoordig 'familieparkeerplaatsen', waar ook vaders met kinderen welkom zijn.

"Tijdens de ontwikkeling van het project was er nog sprake van 'vrouwenparkeerplaatsen'", vertelt hij. "Na vragen van de pers concludeerden we dat de term onnodig stigmatiserend is. De ruimere plaatsen kunnen het cliché voeden dat vrouwen minder goed zouden kunnen inparkeren. Maar de grotere plekken en de korte afstand naar de uitgang zijn bedoeld om gezinnen makkelijk en veiliger in- en uit te laten stappen", aldus de woordvoerder.

Daarmee lijkt het gedaan met de vrouwenparkeerplaatsen in Nederland, of toch niet? "Als het is bedoeld als extra service, is het wel fijn. Smalle parkeerplaatsen zijn niet fijn voor zwangere vrouwen", vindt een woordvoerder van de ANWB. "Ruimere parkeerplaatsen zouden sowieso geen gekke zet zijn."

Eerder was er al over de parkeerplaats in de Harderwijkse Houtwal-garage geklaagd bij het Meldpunt Discriminatie. De gemeente Harderwijk bepaalde op aanraden van het meldpunt dat ook mannen die zich onveilig voelen op de speciale parkeerplaatsen mogen parkeren.

Deel dit artikel