Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrouwen verliezen proefproces

Home

Van onze redactie economie

Verzekeraars mogen zwangerschap beschouwen als een apart soort arbeidsongeschiktheid. Deze conclusie trekt het Proefprocessenfonds Clara Wichmann uit een rechterlijke uitspraak in een zaak van een groep artsen, tandartsen en advocaten tegen verzekeraar Movir.

De rechtbank in Utrecht bepaalde vorige week in een proefproces dat Movir géén verboden onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen door in de polis extra voorwaarden te verbinden aan zwangerschap. Hiervoor moeten vrouwen een aparte verzekering afsluiten. Zwangerschap valt niet onder arbeidsongeschiktheid, oordeelt de rechtbank.

In een eerdere procedure die een zwangere onderneemster met steun van het Clara Wichmann Fonds aanspande, kreeg de vrouw wél gelijk. In dat kort geding, in 2004, vond de Utrechtse voorzieningenrechter dat Movir vrouwen discrimineert omdat de verzekeraar een lager daggeld uitkeert aan vrouwen die door zwangerschap tijdelijk niet kunnen werken. Verder kunnen zij volgens het fonds niet als andere verzekerden aanspraak maken op de ’vaste kosten-vergoeding’, bijvoorbeeld voor de huur van praktijkruimte.

„Dit onderstreept maar weer eens het belang van een publieke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zwangere zelfstandigen”, onderstreept Sara Etty namens het fonds.

Deel dit artikel