Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrouw van 85 lijsttrekker in Nijmegen

Home

BIJDRAGE: HENNY DE LANGE

Lijst zeven in Nijmegen is de kieslijst van de plaatselijke partij Nederlandse Christen Democraten (NCD), voorheen de partij God Met Ons. Bijzonder aan deze lijst is dat zij aangevoerd wordt door ongetwijfeld de oudste lijsttrekker van Nederland: de 85-jarige Hubertina Maria Gerardina Cuypers.

“Ik moet dit doen, want Nijmegen is onderhand een missieland geworden”, zegt de strijdbare, hoogbejaarde dame.

Belangrijkste doel van Tine Cuypers is te zorgen dat de Nijmegenaren - “inwoners van ooit de meest katholieke stad van Nederland” - weer naar de kerk gaan. De lijsttrekker is er zeker van dat degenen die uit overtuiging de kerk bezoeken, ook tegen abortus en euthanasie zijn, twee actiepunten uit het partijprogramma van NDC. “Nijmegen is zo'n slechte stad geworden. Dat komt doordat de pastoors zelf dol geworden zijn”, zegt Cuypers.

Volgens de lijstaanvoerster van de NCD zou het leefklimaat in Nijmegen veel prettiger worden, als de inwoners weer “gewone gezinnen, gestimuleerd door de kerk” vormen. “Laat vader maar de baas zijn, dan krijgt hij ook de schuld als het mis gaat”, lacht Cuypers.

“Onze moeders waren vroeger heus geen doetjes. Niet voor niets bestond het spreekwoord: vader is het hoofd van het gezin, maar moeder het nekje waar het om draait. Zo was het goed voor elkaar. Al die scheidingen kosten de samenleving miljarden. En wat kost opvang voor al die kinderen van moeders die willen werken niet? ”

Tine Cuypers wilde aanvankelijk alleen lijstduwer voor de NDC zijn, maar kon geen anderen vinden, die met haar op de kieslijst wilden staan. “Pas op de laatste dag stelden vier anderen zich verkiesbaar. Maar toen heb ik gezegd: nu ben ik de lijsttrekker, dan hadden jullie maar eerder moeten komen.” Cuypers verwacht minstens een zetel te halen bij de verkiezingen, en zal die dan ook gaan bezetten, zolang haar leeftijd dat toelaat. “Ik ben wel oud, maar praten kan ik nog best.” De actieve bejaarde heeft ook haar eigen verkiezingsslogan ontworpen: “De kiezers vraag ik thans: geef de NDC een kans. Aan alle kiezers die nog zweven: stem lijst zeven.”

Ze is heel tevreden over haar leus. “Daar heb ik nou geen duur reclamebureau voor nodig. Zo zien mijn kiezers dat het best eenvoudiger kan.” (ANP)

Deel dit artikel