Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrouw overlijdt na dieet van louter zonlicht

Home

Robin de Wever

© AFP

Een Zwitserse vrouw is een hongerdood gestorven nadat ze enkel op zonlicht probeerde te leven. Ze zou geïnspireerd zijn door een Indiase goeroe die in een documentaire claimde al zeventig jaar niets gegeten of gedronken te hebben.

Dat heeft volgens de krant Tages-Anzeiger een lokale openbaar aanklager bekend gemaakt. Naar het overlijden, dat plaatsvond in januari 2011, wordt geen crimineel onderzoek ingesteld. Ze is overigens niet de eerste die aan het dieet bezweken is.

De vrouw zou zijn geïntrigeerd door 'breatharianism', de spirituele filosofie dat voedsel en water overbodig is. Sommige aanhangers geloven dat een (tijdelijke) eetstop het lichaam spiritueel kan reinigen en dat het de mens fysiek en mentaal kan sterken.

Bewijs
Breatharianism en verwante overtuigingen zijn omstreden. De Australische leermeester Ellen Greve claimde aan het einde van de vorige eeuw maandenlang op enkel thee te kunnen leven, maar zou geen bewijs geleverd hebben.

Een test waarbij ze onder supervisie stond van televisiecamera's mislukte op de eerste dag. Nabestaanden van een Brits breatharianism-slachtoffer hebben gewaarschuwd voor Greves 'gevaarlijke' ideeën.

Deel dit artikel