Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrouw doodgeschoten bij stemlokaal referendum Venezuela

Home

Redactie

De stemmen van het referendum worden geteld. © REUTERS
Update

Bij een door de oppositie georganiseerd referendum in Venezuela hebben gewapende mannen op een rij wachtende kiezers geschoten. Daarbij is een vrouw om het leven gekomen. Ook vielen drie gewonden. Zij zijn er slecht aan toe, meldt het openbaar ministerie op Twitter.

Het onofficiële referendum is gericht tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro die de grondwet wil wijzigingen om zijn macht te vergroten. De oppositie probeert de plannen voor een echt referendum op 30 juli in de kiem smoren. Dan wil Maduro de zegen krijgen van het volk om een nieuwe grondwettelijke vergadering samen te stellen die dan de grondwet zal kunnen wijzigen.

Critici zijn van mening dat een gewijzigde grondwet een opstap is naar dictatorschap. Kiezers wordt gevraagd of ze vervroegde presidentsverkiezingen willen, of er een nieuwe volksvergadering moet komen en of het leger de huidige grondwet moet verdedigen.

Het referendum is niet rechtsgeldig, maar de opkomst en de uitslag kan mogelijk wel de druk op Maduro vergroten. Er kon op meer dan tweeduizend plaatsen in Venezuela worden gestemd. Volgens eerste berichten zouden 7,1 miljoen stemmen zijn uitgebracht. De oppositie zal later vandaag met de uitslag van het referendum komen.

Lees verder na de advertentie
© REUTERS

Zwaar weer

Venezuela verkeert al jaren in zwaar economisch weer door de instorting van de olieprijzen. De olie-export maakt 95 procent uit van de Venezolaanse uitvoer. In die sfeer van economische crisis kondigde het Hooggerechtshof in maart aan dat ze het parlement zouden overnemen. Tegen deze beslissing kwamen duizenden Venezolanen op straat. 

Door de hevige straatprotesten werd de beslissing teruggedraaid. De rust is echter niet teruggekeerd, want de demonstranten eisen het ontslag van Maduro. Bij gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Maduro kwamen al meer dan honderd mensen om het leven.

© AFP
© AFP

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie