Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vroege herfst of vroege winter?

Home

Vincent Dekker

Somberheid op het Dekker-dak...
Weblog

Precies een jaar geleden keek ik beteuterd op mijn stroommeter. Mijn zonnepanelen hadden het tot begin juli fantastisch gedaan, maar toen viel een vroege herfst in. Nu is de opbrengst over een halve julimaand nog kleiner dan in 2011.

Iedereen die over de slechte zomer klaagt, heeft volgens mijn zonnepanelen méér dan gelijk! Sinds 12 mei dit jaar kan ik de stroomopbrengst, oftewel de hoeveelheid zonnestralen op mijn dak, vergelijken met wat er een jaar geleden gebeurde. Een grote tevredenheid in mei sloeg in juni al snel om in 'kom op, jongens, dit kan beter!' En de laatste twee weken is het echt somberheid troef.

De tweede helft van mei haalde ik 42 kWh meer van mijn dak dan een jaar eerder, terwijl mei in 2011 ook al niet slecht was. Dat surplus smolt in juni echter al zo goed als helemaal weg en nu, 16 juli, sta ik op min 19 kWh voor de hele periode sinds 12 mei.
Alleen kijkend naar de eerste 16 dagen van juli heb ik 22 kWh minder stroom geproduceerd. En dat terwijl ik dus vorig jaar op deze dag al klaagde over een vroeg ingezette herfst... Wie nu wil klagen over de vroege winter van dit jaar, wordt door mij niet tegengesproken.

Natuurlijk kun je alles relativeren. Over een heel jaar gezien zal mijn productie waarschijnlijk toch weer aardig in de buurt van het jaargemiddelde komen van zo'n 2500 kWh. Ergens in de herfst of volgend voorjaar, of wie weet, volgende maand al, gaat de zon weer eens volop schijnen.
Maar ondertussen vind ik deze winterse juli toch maar mooi niks.

Meer maar kortere energiebeslommeringen kunt u op Twitter van me krijgen via @VincentDekker4.Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie