Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vroeg contact met dieren vermindert kans op allergie

Home

© thinkstock

Baby's die in de stad worden geboren hebben minder kans op astma en allergieën als in hun huis ook dieren rondlopen. En dan niet alleen huisdieren als katten, maar ook ongedierte als kakkerlakken en muizen. Dat blijkt uit onderzoek van vooraanstaande Amerikaanse allergologen, longartsen en kinderartsen dat is gepubliceerd in een Amerikaans vaktijdschrift.

Baby's die in hun eerste levensjaar worden blootgesteld aan huidschilfers van katten en muizen, uitwerpselen van kakkerlakken en bepaalde bacteriën die daarin zitten, hebben minder kans op astma en allergieën tegen de tijd dat ze 3 jaar zijn. Het effect was al bekend bij kinderen die ter wereld komen in plattelandsgebieden met veel vee.

Volgens de onderzoekers is de uitkomst van het onderzoek geen reden om het huis niet meer schoon te houden. Maar misschien wel een tikje minder. Want een iets minder schone omgeving triggert het immuunsysteem de strijd aan te gaan met relatief ongevaarlijke zaken als pollen, huisstofmijt en huidschilfers van dieren.

Deel dit artikel