Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrijspraak en lagere eisen in affaire-BolsWessanen

Home

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de voormalig eigenaresse en uitbaatster van het Bentveldse restaurant Blanje Bleu A. H. vrijgesproken van misbruik voorwetenschap.

Het openbaar ministerie (OM) gunde gisteren de verdachte in de BolsWessanen-zaak gisteren al het voordeel van de twijfel, waarna het hof deze suggestie direct overnam. Kern van de zaak is de vraag of verdachten met voorkennis handelden in opties van het beursgenoteerde concern BolsWessanen. Justitie blijft de andere verdachten in hoger beroep wel op de hielen zitten. Zo hoorde ex-directeur van BolsWessanen en hoofdverdachte, T. van N., zes maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Dat is aanzienlijk milder dan de eis bij de rechtbank toen de officier vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen Van N. eiste. De derde verdachte J. G. hangt een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan één voorwaardelijk, boven het hoofd. De zaak tegen de drie verdachte optiehandelaren komt in november voor.

Had A. H. dinsdag nog een traantje moeten wegpinken toen getuige en ex-verdachte A. V. door de parketpolitie werd afgevoerd wegens vermeende meineed, drie dagen later kwam er een einde aan haar drie jaar lange nachtmerrie. De advocaat-generaal kwam met vrijspraak, omdat H. voornamelijk op gezag van haar zakenpartner G. had gehandeld. Ook zou het contact met Van N., omdat zij in de keuken stond, spaarzaam zijn geweest.

H. en haar raadsman gaan zich nu buigen over een schadeclaim tegen justitie. Hoe hoog die zal uitpakken, kon haar advocaat M. de Klerk nog niet zeggen. ,,Vooral de twee dagen hechtenis zullen flink aantikken.''

Justitie bracht de drie in hoger beroep voor het hof nadat de rechtbank in Amsterdam hen en vier andere andere verdachten had vrijgesproken. De gesuggereerde Kennemer-connectie achtte de rechtbank niet bewezen.

Spil in deze zaak is het drank- en spijzenhuis Blanje Bleu in Bentveld. Daar zou de inmiddels gepensioneerde groepsdirecteur Van N. sommige cliënten van voorkennis over BolsWessanen hebben voorzien.

Deel dit artikel