Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrijlating Iraanse kerkleider mogelijk PR-roddel

Home

Robin de Wever

De Iraanse voorganger die weigert terug te keren naar de islam wordt mogelijk toch geëxecuteerd. Gisteren zou zijn advocaat optimistisch zijn geweest over vrijlating. Pressiegroepen noemen dat nu een gerucht. Het zou verspreid zijn door de Iraanse geheime dienst.

Youssef Nadarkhani werd in 2009 gearresteerd toen hij thuis een gebedsdienst leidde. Zijn bekering tot het christendom zou strafbaar zijn. Een hoger beroep liep vervolgens op niets uit.

Geloof afzweren
De Iraanse autoriteiten hebben de man twee keer aangeboden om aan zijn doodstraf te ontkomen door zijn christelijk geloof af te zweren, maar hij beroept zich op zijn vrijheid om als christen door het leven te gaan.

Aanvankelijk achtte zijn advocaat de kans klein dat hij nogmaals naar het hooggerechtshof kon stappen. Woensdag zou Nadarkhani zijn rechters tijdens de laatste zitting hebben overtuigd. Vrijspraak lag daarom in het verschiet, meldde de Britse krant The Telegraph.

Politieke druk
Pressiegroepen noemen het nieuws nu vals. Het zou verspreid zijn door de Iraanse geheime dienst, in de hoop berichtgeving over Nadarkhani te stoppen. Zelfs zijn familie zou misleid zijn. Het christelijke American Center for Law and Justice roept op om druk op Iran te blijven uitoefenen.

De herroeping is mogelijk het gevolg van politieke druk. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vroeg Iran deze week om genade. Ook bracht hij de zaak onder de aandacht van collega's binnen de Europese Unie. Vooraanstaande Britse, Duitse en Amerikaanse politici riepen Iran al op het vonnis te herroepen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie