Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrije schenkingsregeling levert de staat 1 miljard euro minder belasting op

Home

Redactie

© ANP XTRA

De regeling waarbij Nederlanders tot 100.000 euro belastingvrij konden schenken voor de aankoop van een huis, scheelt de schatkist tien keer zoveel geld als aanvankelijk gedacht. 

Het ministerie van financiën hield er rekening mee dat de tijdelijke vrije schenkingsregeling 104 miljoen euro per jaar minder aan belastingen zou opleveren. Dat blijkt ruim een miljard, maakte de Algemene Rekenkamer vandaag bekend.

Lees verder na de advertentie

Belastingvrij geld schenken voor een huis is sinds 2009 mogelijk. Toen gold een maximum van 50.000 euro. In 2013 en 2014, tijdens de economische crisis, verhoogde het kabinet dat bedrag naar een ton in de hoop de huizenmarkt een impuls te geven. De verwachting was dat 20.000 mensen gebruik zouden maken van de regeling. Dat werden er 159.000.

Driekwart van de schenkingen wordt gebruikt om de hy­po­theek­schuld af te lossen

Na januari 2015 lag het schenkingsbedrag weer op 50.000 euro. Maar sinds dit jaar ligt het bedrag opnieuw op een ton. Wel geldt er een leeftijdsgrens: de ontvangers moeten tussen de 18 en 40 jaar zijn.

97 miljoen euro

Dat scheelt de staat 97 miljoen euro per jaar, denkt het ministerie van financiën. De Rekenkamer wijst erop dat de schatting van het ministerie in 2013 en 2014 er flink naast zat. Wel verwachten de rekenmeesters dat de toeloop wat minder groot zal zijn dan in die jaren.

De belastingvrije schenkingen hadden nog een effect. De hypotheekschuld daalde. Nu vanaf dit jaar weer een ton fiscaal vrij geschonken kan worden voor de eigen woning, denkt de Rekenkamer dat de hypotheekschuld verder zal dalen. Dankzij de fiscale regeling zijn er ook minder hypotheken die hoger zijn dan de waarde van het huis.

Ongeveer driekwart van degenen die een schenking krijgen voor de eigen woning gebruiken het geld om de hypotheekschuld af te lossen. De rest besteedt het aan een verbouwing of voor de aankoop van een huis. 

Lees ook: Een huis kopen voor de vraagprijs in zes stappen

Deel dit artikel

Driekwart van de schenkingen wordt gebruikt om de hy­po­theek­schuld af te lossen