Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrij man Julio Poch leerde in Argentijnse cel vooral geduld

Home

Han Koch

Oud-piloot Julio Poch tijdens zijn persconferentie op Schiphol. © ANP

Na acht jaar voorarrest in Argentinië, keerde oud-piloot Julio Poch vandaag terug in Nederland.

Acht jaar geleden dacht hij thuis een vrolijk feest te vieren. Zijn huis was versierd, zijn vrouw had een taart gemaakt. Zijn laatste vlucht als piloot voor Transavia eindigde echter in een Spaanse cel. Daarna volgde uitlevering aan Argentinië en een proces wegens deelname aan de dodenvluchten van het Videla-regime. Vandaag landde Poch op Schiphol. De taart die in de vriezer was gestopt, is er niet meer. Op hem wachten nu wel vijf kleinkinderen. "Ik ga tijdens de Kerst kennis maken met mijn kleinkinderen", was het droge commentaar van Poch. Zijn dochter Alexandra legde bij die woorden liefkozend haar hand in de nek van haar vader. Op een strak geregisseerde  persconferentie op Schiphol probeerde de familie de emoties vooral te beheersen.

Lees verder na de advertentie
Je hebt altijd het idee dat er een spoedig einde komt aan de situatie omdat je weet dat je onschuldig bent

Julio Poch over zijn tijd in de gevangenis

Wat heeft Poch die jaren in een Argentijnse cel gedaan voor hij recent van de aanklachten werd vrijgesproken. "Je leeft van dag tot dag. Er is altijd wel iets te doen", vertelt de oud-piloot. "Je hebt altijd het idee dat er een spoedig einde komt aan de situatie omdat je weet dat je onschuldig bent. En je weet van te voren ook niet dat het acht jaar gaat duren. Wat je leert in de cel is geduld." 

In de Argentijnse cel was de behandeling goed. Poch voelde zich een vreemde eend in de bijt en zo werd hij volgens hem door zijn medegevangenen ook waargenomen. Volgens Poch kende niemand in de cel hem in relatie tot de aanklachten en waren de celgenoten daarom ook overtuigd dat hij niets op zijn kerfstok had. De dagen werden vooral gevuld met nadenken over zijn verdediging. Met elke maandag om acht uur een telefoontje van advocaat Geert-Jan Knoops. 

Wat Poch sterkt is het unanieme oordeel van de Argentijnse rechters. Een van hen zou zelfs na de uitspraak tegen hem gezegd hebben dat hem groot onrecht was aangedaan. Op 5 maart moet helder worden op basis waarvan de rechters tot vrijspraak zijn gekomen. "Niet op basis van gebrek aan bewijs maar gewoon op basis van onschuld",  zegt advocaat Knoops. De rechters gaven ter ondersteuning van hun uitspraak Poch een verklaring mee dat hij kan reizen waar heen hij maar wil. Wat Poch verder sterkt, is het gegeven dat de rechters in het megaproces tegen veel meer verdachten alleen in zijn zaak unaniem vrijspraak oordeelden.

Aanklacht

Als hem acht jaren van zijn leven ten onrechte zijn afgenomen, wie is daar dan verantwoordelijk voor? "Het systeem", antwoordde Poch vandaag wonderlijk mild. Hij is in een nachtmerrie terechtgekomen in plaats van in een pensioneringsfeestje. Het begon met een misverstand tijdens een etentje met collega's van Transavia in 2003 op Bali. Uit hun verklaringen zou op te maken zijn dat hij mee had gewerkt aan de dodenvluchten. Of hij nu met die collega's in gesprek zou willen gaan? "Nee, nog maar even niet."

De kans dat de oud-piloot de Nederlandse staat nog gaat aanklagen, is wel degelijk aanwezig. "De rol van de staat moet eerst nader onderzocht en geëvalueerd worden", vindt Knoops. Aan de basis van de arrestatie van Poch op het vliegveld van Valencia in 2009 lag 'slecht, onprofessioneel en onkundig' Nederlands onderzoek ten grondslag. Op de vraag of de overheid nog iets van zich heeft laten horen kon Poch vandaag kort zijn. "Niets".

Lees ook ons commentaar: Onderzoek de rol van de overheid in de zaak-Poch

Deel dit artikel

Je hebt altijd het idee dat er een spoedig einde komt aan de situatie omdat je weet dat je onschuldig bent

Julio Poch over zijn tijd in de gevangenis