Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vraagtekens bij advies deskundigen asielzaken

Home

Dat de kwaliteit van de adviezen die deskundigen geven in asielprocedures ter discussie staat, komt vooral doordat er geen objectieve maatstaven bestaan waaraan deskundigenadvies moet voldoen.

Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in een stuk dat vandaag is aangeboden aan minister Gerd Leers. Bij de beoordeling van asielaanvragen wordt gebruikgemaakt van verschillende adviezen, zoals medisch advies, landeninformatie, taalanalyse, documentenonderzoek en DNA- en leeftijdsonderzoek.

De commissie pleit voor de oprichting van een nationale en op termijn Europese autoriteit die over de kwaliteit van advisering gaat. Een deskundigenorganisatie zou niet onder de verantwoordelijke minister moeten vallen.

Monopoliepositie
Uit gesprekken met deskundigen die werken in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en met andere betrokkenen blijkt dat er veel discussie is over de onafhankelijkheid van de experts en de kwaliteit en inzichtelijkheid van hun methoden. Ook hun monopoliepositie en de beperkte mogelijkheden om het advies ter discussie te stellen, roepen vragen op.

De commissie stelt dat er een gebrek is aan overeenstemming over objectieve maatstaven voor de adviezen. Het ontbreekt aan onafhankelijke opleidingen en toezichthoudende beroepsgroepen. Bovendien zijn de IND en de rechter maar beperkt in staat de kwaliteit van de adviezen te beoordelen.

VluchtelingenWerk is blij met het pleidooi. 'De totstandkoming van de conclusies van de deskundigen kent een dikke laag mist, terwijl ze wel bepalend zijn of een vluchteling hier mag blijven of niet.' De vereniging zegt geregeld aan de bel te trekken, omdat asielzoekers onterecht worden afgewezen. De adviezen wegen echter zo zwaar dat er nauwelijks iets tegen in te brengen is. VluchtelingenWerk hoopt dat het kabinet de aanbevelingen van de commissie overneemt.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie