Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voorzitter Braziliaanse senaat afgezet na aantijgingen corruptie

Home

Redactie

Renan Calheiros. © EPA

Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft de voorzitter van de Braziliaanse senaat Renan Calheiros uit zijn functie ontheven. Calheiros werd vorige week in verdenking gesteld van verduistering van overheidsgeld.

Calheiros, een vertrouweling van president Michel Temer, wordt 'met onmiddellijk ingang' geschorst, aldus rechter van het Hooggerechtshof Marco Aurelio Mello. De linkse partij Rede had eerder gesteld dat een politicus die zich moet verantwoorden wegens corruptieaantijgingen geen mogelijke opvolger van de president meer kan zijn. De rechter is het daarmee eens. Calheiros wordt vervangen door de linkse politicus Jorge Vianna.

Als voorzitter van de senaat is Calheiros de politieke nummer drie van Brazilië, na de president en de parlementsvoorzitter. De beslissing van Mello kan nog steeds worden herroepen door een meerderheid van de rechters van het Hooggerechtshof.

Calheiros wordt er onder meer van beschuldigd een deal te hebben gesloten met een bouwbedrijf om werkzaamheden te betalen voor een dochter die hij had uit een buitenechtelijke relatie met een journalist. Het geld voor dat onderzoek zou zijn betaald door de senaat. De zaak dateert van 2007. Calheiros moest destijds ontslag nemen als senaatsvoorzitter, maar werd zes jaar later opnieuw verkozen. Hij ontkent alle beschuldigingen.

Petrobas
Hij is ook betrokken bij het Petrobrasschandaal, waarbij meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken zijn die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf. Er lopen onderzoeken naar de betrokkenheid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedrijven en een zestigtal politici.

Zaterdag kwam in Brazilië nog duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de corruptie in het door schandalen geplaagde land en om hun steun te betuigen aan het onderzoek naar het Petrobrasschandaal.

Lees verder na de advertentie
De Braziliaanse president Michael Temer. © AP


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel