Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voorwaardelijk en boete voor fraude paardenvlees

Home

Redactie

Paardenvlees © anp

Omdat hij in 2007 en 2008 paardenvlees verkocht als halal geslacht rundvlees, is Jan F. is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Het gerechtshof in Den Bosch legde hem daarnaast een boete van 50.000 euro op.

Het Openbaar Ministerie eiste vorig maand een celstraf van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk tegen de 63-jarige in België wonende vleeshandelaar.

Het hof legde een lagere straf op dan geëist, omdat niet duidelijk is geworden of de fraude F. grote winst heeft opgeleverd. Evenmin is vastgesteld of consumenten daadwerkelijk zijn misleid. Tenslotte is de voedselveiligheid niet in gevaar geweest en heeft Jan F. in hoger beroep bekend.

Onderzoek
Het Cypriotische bedrijf Draap van Jan F. is op dit moment onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Het zou nog steeds paardenvlees als rundvlees verkopen. De Franse minister van Landbouw Stéphane le Foll noemde F. onlangs nog een 'weinig gewetensvolle handelaar'.

F. kocht paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amsterdam. Op deze manier kwam hij aan de juiste documenten. Het vlees ging vervolgens naar Franse afnemers.

Het hof merkt op dat de handelwijze van Jan F. het achterhalen van de herkomst van het vlees bemoeilijkte, wat risico's kan opleveren in het geval van dierziektes. De rechtbank in Breda legde eerder 12 maanden gevangenisstraf op waarvan 3 voorwaardelijk.

Advocaat
Rogier Hörchner, de advocaat van de vleeshandelaar, is blij met de lagere straf. 'Dit is meer in overeenstemming met wat gebruikelijk is in economische zaken.' De raadsman stelt vast dat het hof de belangrijkste punten uit zijn pleidooi heeft overgenomen. 'Mijn cliënt heeft altijd goed vlees verkocht voor een goede prijs", zegt hij.

Justitie is tevreden met de veroordeling, maar vindt de opgelegde straf te laag. 'Het hof gaat ervan uit dat geen extra winst is behaald, maar dat was volgens het OM wel de bedoeling.'

Deel dit artikel