Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VOORUITBLIK | 'Macedonië uit' wordt enorme klus voor John de Mol

Home

Mediaondernemer John de Mol zendt zaterdagavond op het kanaal van kinderzender Nickelodeon de WK-kwalificatiewedstrijd Macedonië-Nederland uit. Maar om die beelden te verkrijgen heeft hij, naast een strijd om de tv-rechten, ook een facilitaire mega-operatie in gang moeten zetten. De Macedonische staats-tv bleek namelijk niet in staat een hoogwaardige registratie te leveren.

,,Hun spullen zijn van voor 1990; hun beeldmenger stamt zelfs uit 1975. Al met al zouden we met die apparaten een registratie uit het jaar 1978 krijgen”, zegt S. Vreeburg, voor deze gelegenheid gedelegeerd producent van De Mol.

Daarom neemt De Mol de registratie nu zelf ter hand. De verse zenderbaas stuurde zondag een aantal vrachtwagens met apparatuur naar Macedonië. Vandaag arriveert een complete tv-ploeg bij het stadion om de wedstrijd in beeld te brengen.

Ruim zeventig mensen zullen zaterdag werken aan het volgen van de voetbalverrichtingen. De kosten voor de personele en facilitaire inzet schat Vreeburg op enkele tonnen. Dat komt bovenop de kosten die De Mol moest ma-ken om de rechten te verkrijgen. Dat bedrag is niet bekendgemaakt, maar wordt geschat op ongeveer negen ton.

Om een aantal landsgrenzen te vermijden en daarmee vertraging te voorkomen, zijn de vrachtwagens woensdag aan boord van een schip in het Italiaanse Ancona gegaan. Vanuit Griekenland is verder gereden naar Skopje. Daar wordt de wedstrijd met tien camera's in beeld gebracht. Maar liefst twee satellietwagens stralen het tv-signaal naar twee verschillende satellieten, om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Ook eigen stroomaggregaten gaan mee. In de studio in Hilversum praten presentator John van Vliet en analist Dick Advocaat de beelden aan elkaar.

KPN zendt de uitwedstrijden van het Nederlands elftal live uit via internet. Het telecombedrijf is dat overeengekomen met Talpa, de investeringsmaatschappij van John de Mol en houder van de uitzendrechten van deze wedstrijden voor het wereldkampioenschap 2006.

De uitwedstrijden zijn gratis te zien voor consumenten met een breedbandinternetaansluiting op www.oranje.nl, een website van KPN-dochter Planet Internet.

Deel dit artikel