Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voortbestaan Islamitisch College Amsterdam staat op spel (laatste nieuws)

Home

Jaap Meijers

Minister Maria van der Hoeven staat op het punt om in te grijpen bij het Islamitisch College Amsterdam (ICA). Dat kan tot gevolg hebben dat de school dicht moet. Ze heeft er weinig vertrouwen in dat de middelbare school er nog op eigen kracht in slaagt zich te verbeteren.

„De signalen staan op rood”, zei ze dinsdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van VVD'er Charlie Aptroot. Hij wil dat de minister de school wegens de ondermaatse prestaties sluit. Ook zou de school aanzetten tot haat tegen joden en andere niet-islamieten en de integratie van haar leerlingen niet bevorderen.

Van der Hoeven antwoordde dat ze alleen de financiering van een school kan opschorten. Dit betekent in de praktijk dat de school dicht moet, maar de minister kan deze beslissing nu nog niet nemen. De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt momenteel de school, die al langer onder intensief toezicht staat.

Over twee weken adviseert de inspectie of de school verder kan met een verbeterplan of dat de minister moet ingrijpen. Van der Hoeven beloofde de Kamer ver voor het begin van het schooljaar duidelijkheid te geven over de toekomst van het Islamitisch College Amsterdam.

Ook de rest van de Tweede Kamer betoonde zich zeer bezorgd over de situatie op het ICA. Aanleiding is een onderzoek van het dagblad Trouw, waaruit blijkt dat de school onderaan de ranglijst van middelbare scholen staat. Op een schaal van 3 tot 15 scoort het een 3,3. Het ICA werd in 2001 opgericht.

Het ICA erkende maandag dat de prestaties van de school zwak zijn en gaf aan eraan te werken in de nabije toekomst een normaal presterende school te zijn.

Nederland telt twee islamitische middelbare scholen. Ook de andere school, Ibn Ghaldoun in Rotterdam, scoorde slecht in het onderzoek. Beide scholen bieden vmbo, havo en vwo aan.

Deel dit artikel