Voormalige spionagechef Egypte overleden

home

Redactie

Omar Suleiman © afp
Update

Omar Suleiman, de vroegere spionagechef en vicepresident van Egypte, is overleden. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA vandaag gemeld. De 75-jarige Suleiman overleed in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. Hij had kanker.

Suleiman, die 76 jaar is geworden, onderging een medisch onderzoek in Cleveland, toen zijn gezondheidstoestand plotseling verslechterde.

Suleiman gold als een van de loyaalste getrouwen van ex-president Hosni Mubarak. Hij was een kleine twintig jaar hoofd van de Egyptische inlichtingendienst en oefende achter de schermen veel macht uit. Vlak voordat Mubarak gedwongen werd om af te treden, is hij nog tot vicepresident benoemd.

Suleiman onderhield ook de Egyptysche betrekkingen met de Verenigde Staten, Israël en de Palestijnen. Zijn inlichtingendiensten vervulden een sleutelrol bij de handhaving van de binnenlandse veiligheid. Aangenomen wordt dat hij ook een directe rol vervulde in het geheime Amerikaanse programma om terreurverdachten voor ondervraging - dikwijls gepaard met marteling - naar Egypte of andere bondgenoten te sturen.

Suleiman wilde dit jaar meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar werd niet toegelaten als kandidaat.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie