Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voorhoeve wist niet van promotie overste Karremans

Home

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Generaal Couzy heeft buiten medeweten van zijn superieuren, inclusief minister Voorhoeve (defensie), de in opspraak geraakte overste Ton Karremans bevorderd tot kolonel.

Defensie bevestigde gisteren dat Voorhoeve, noch staatssecretaris Gmelich Meijling tevoren wist, dat Karremans promotie zou krijgen. Ook de chef defensiestaf, generaal Van den Breemen, wist niets van de bevordering, verklaarde hij gisteren.

Twee weken geleden werd bekend dat Karremans een nieuwe functie krijgt in het buitenland. Bij die functie hoort de kolonelsrang. Karremans wordt uitgezonden als liaison naar de Verenigde Staten.

In principe hoefde Couzy de benoeming van Karremans niet aan zijn superieuren te melden. Als bevelhebber van de landmacht is hij bevoegd zijn ondergeschikten te promoveren of te degraderen. Dat hij de bevordering van Karremans verzweeg, is echter pikant door de rol die de overste vorige zomer speelde in Srebrenica.

Karremans leidde de Nederlandse troepen in de 'veilige haven' Srebrenica. Na de inname van de enclave door de Bosnische Serviërs liet hij zich positief uit over de bevelhebber van de Serviërs, generaal Mladic. Tijdens een persconferentie in Zagreb verklaarde Karremans dat er in dit conflict geen sprake was van “good guys en bad guys”. Ook roemde hij de strategische kwaliteiten van Mladic.

Zijn uitspraken brachtten Voorhoeve in politieke problemen.

Deel dit artikel