Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Voor wie juicht Benedictus eigenlijk tijdens Duitsland-Italië?

home

Robin de Wever

Benedictus krijgt een shirt van een lokale voetbalclub tijdens een bezoek aan de San Giovanni Battista de La Salle-parochie in een voorstad van Rome. © AFP

Hij leidt de kerk van Rome, maar is Duits. Zit paus Benedictus XVI vanavond met een Italiaanse sjaal voor de televisie? Of hoopt hij dat zijn vaderland de halve finale van het EK voetbal wint?

Het diplomatieke antwoord komt van Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi: Benedictus 'hoopt dat de beste zal winnen'. Partijdigheid geeft immers geen pas voor een hoge geestelijke die op dit vlak neutraliteit moet uitstralen. Sterker nog: de kans is groot dat de 85-jaar oude kerkvorst al op bed ligt voordat de strijd gestreden is.

Morgen is het Hoogfeest van de Heilige Petrus en Paulus, de dag waarop de marteldood van de gelijknamige apostelen wordt herdacht. Veertig aartsbisschoppen ontvangen dan een pallium (een sjaal-achtige band) uit pauselijke handen. 'Ik denk niet dat de paus naar de wedstrijd gaat kijken', verklapt Lombardi aan persbureau DPA.

Vaticaan voor Italië
Andere hoge geestelijken in het Vaticaan zien er volgens Lombardi wel halsreikend naar uit. Vrijwel iedereen juicht voor Italië. Alleen Benedictus' privésecretarissen zijn verdeeld: een van hen is Maltees en hoopt op een Italiaanse zege, de ander is Duitser en steunt zijn vaderland.

Het Vaticaan lijkt inmiddels vertrouwd met landen- en cultuurstrijd. Volgens gelekte documenten proberen Italiaanse kardinalen sinds enige tijd te zorgen dat de volgende paus een Italiaan wordt. Benedictus is te zeer een studeerkamertype en te weinig een diplomaat, menen de curiekardinalen. Hij zou buiten gehoorafstand 'de mof' worden genoemd.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.