Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voor steeds meer Chinezen is Frans leren dé manier om te emigreren

Home

© ap

Ondanks de groeiende welvaart in China willen meer en meer Chinezen het land verlaten. Ze willen dat hun kinderen een betere opleiding krijgen en hopen de problemen in het land, zoals luchtvervuiling en voedselschandalen, te ontvluchten. Veel landen hebben echter strikte eisen gesteld aan immigranten. De Chinezen hebben een uitweg gevonden: ze gaan Frans leren.

Canada vormt samen met de Verenigde Staten en Australië de top drie van populairste landen om naar te emigreren. Canada stelt echter wel steeds strengere eisen aan toekomstige immigranten. Het aantal beroepen waardoor iemand gekwalificeerd wordt als kennismigrant is verminderd en van emigranten die proberen het land binnen te komen als investeerder wordt een steeds hoger garantiebedrag gevraagd.

In Canada is bovendien grote achterstand ontstaan bij de behandeling van immigratie-aanvragen, waardoor de regering zich genoodzaakt zag het aantal immigranten in te perken.

Quebec-route
En dat is waar de beheersing van het Frans om de hoek komt kijken. Als je een goede kennis van het Frans hebt kun je zonder problemen emigreren naar de Franstalige Canadese provincie Quebec. De provincie behandelt zelf de immigratieverzoeken en heeft geen maximum gesteld aan het aantal aanvragen. Daarnaast is er geen achterstand in de behandeling van de verzoeken.

Volgens Joyce Li, een immigratie-consultant in Quebec, vormt de Quebec-route 'de enige manier om China uit te komen'. Hoewel immigranten op basis van het aanvraagformulier verplicht zijn in Quebec te gaan wonen kunnen ze - als ze eenmaal op Canadees grondgebied zijn - gebruik maken van de Canadese wet die immigranten het recht geeft te verhuizen naar bijvoorbeeld Vancouver of Toronto.

"Ongeveer tien procent van de Chinezen die gebruikmaken van het Quebec-programma blijft hier, misschien zelfs minder. Je ziet ze hier nooit. Het is hier te koud voor de meeste Chinezen", aldus Li. Volgens de minister van immigratie van Quebec, Kathleen Weil, is de provincie blij met de interesse. "We zijn er erg blij mee en we willen ze hier houden."

De interesse in Quebec heeft er toe geleid dat het aantal Franse lessen een enorme vlucht heeft genomen. Alliance Française, dat zich inzet voor de Franse taal en cultuur, heeft vorig jaar geïnteresseerden weg moeten sturen, omdat de klassen al vol zaten. Dat was voor het eerst. "Er is een groeiende vraag naar emigratie naar Franstalige landen en Quebec in het bijzonder", aldus Laurent Croset, directeur van Alliance Française in China.

Het aantal lesuren dat in China werd verkocht is van oktober 2010 tot september 2011 met veertien procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. "Het is een enorme stijging", aldus Croset.

Middenklasse
Veel Chinezen die willen emigreren zijn mensen uit de middenklasse die een bovengemiddeld groot appartement in Beijing of Shanghai bezitten en een jaarsalaris hebben van meer dan tweehonderdduizend yuan (bijna 24 duizend euro), blijkt uit cijfers van emigratiebureau Beijing Royal Way Ahead Exit & Entry Service. "Tachtig procent van de mensen die willen emigreren wil dat hun kinderen een betere opleiding krijgen", aldus een medewerker.

Het onderwijssysteem is gericht op het afnemen van testen. Dit hindert de innovatie in het onderwijs. Veel ouders willen dan ook dat hun kind in het buitenland gaat studeren. Ze kunnen dit echter niet betalen, tenzij ze emigreren. Niet alleen onderwijs is aanleiding om te emigreren. De regering in Beijing is er niet in geslaagd de groeiende kloof tussen arm en rijk te dichten. Ook problemen als luchtvervuiling en verontreinigd voedsel worden niet afdoende aangepakt.

Autoritaire regering
De afgelopen twintig jaar leven steeds minder Chinezen in armoede, maar de autoritaire regering controleert veel aspecten van het dagelijks leven. Dissidenten worden gestraft en de media en het internet hebben te lijden onder censuur. Bovendien wordt de één-kind-politiek streng nageleefd. Allemaal redenen voor Chinezen het land te verlaten.

Van 2001 tot 2009 vormden Chinezen de grootste groep immigranten in Canada. In 2010 werden de Chinezen ingehaald door Filipijnen en Indiërs. In de periode 2010 tot 2011 was in Australië China de grootste bron van immigratie. In de VS kwamen in de periode 2008 tot 2010 na Mexico de meeste immigranten uit China.

Lees verder na de advertentie
© ap


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel