Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voor het eerst in eeuwen processie in Soest

Home

ANP

SOEST (ANP) - Voor het eerst sinds mensenheugenis trekken zondag katholieken in een processie door Soest. Zij lopen van de Mariakerk in Soestdijk naar de Petrus en Pauluskerk in het centrum van het dorp in Utrecht.

De tocht van ongeveer 2 kilometer markeert volgens pastor Jan Beekman de sluiting van de Mariakerk. In de processie draagt hij onder een baldakijn de ciborie (kelk) met gewijde hosties de Soestdijkse kerk naar de Petrus en Paulus. Ook het Mariabeeld wordt naar de nieuwe standplaats overgebracht. Dat gebeurt onder begeleiding van bruidjes en het Groot Gaesbeeker Gilde.

Beekman verwacht dat ongeveer driehonderd tot vierhonderd gelovigen de laatste eucharistieviering in de Mariakerk zullen bijwonen. Voor gelovigen die slecht ter been zijn, is een bus geregeld. Met de processie willen de Soestse katholieken aangeven dat gelovigen altijd onderweg zijn en dat het gelovig leven in hun dorp doorgaat. God trekt met hen mee naar de nieuwe plek waar ze zullen samenkomen.

De Mariakerk is in de jaren zeventig gebouwd op een plek waar een grotere kerk stond. Voor oudere gelovigen in Soestdijk betekent dat dat ze voor de tweede keer in hun leven aan een nieuwe kerk moeten wennen.

Deel dit artikel