Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voor eind juli duidelijkheid langstudeerder

Home

Studenten protesteerden vorig jaar tegen de geplande bezuinigingen in het hoger onderwijs. © ANP

Moeten studenten vanaf komend collegejaar ruim 3000 euro extra collegegeld betalen als ze meer dan een jaar vertraging oplopen? Op 25 juli 'of zoveel eerder als mogelijk is' doet de rechter daar uitspraak over, zo werd vandaag bekend.

De studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV hadden de Staat voor de rechter gedaagd omdat de langstudeerboete, zoals zij het verhoogde collegegeld noemen, volgens hen onrechtmatig is. Ook wordt er te weinig rekening gehouden met studenten die bijvoorbeeld door ziekte vertraging oplopen, deeltijdstudenten en zwaardere studies.

De Eerste Kamer nam in de zomer van vorig jaar de wet aan, waardoor studenten ruim 3000 euro extra moeten betalen als ze meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. De wet geldt ook voor studenten die inmiddels vertraging hebben opgelopen en volgend collegejaar nog steeds met hun studie bezig zijn.

'De spelregels veranderen tijdens het spel', noemde advocaat Tom Barkhuysen van Stibbe Advocaten dat. Hij trad op namens de studentenorganisaties. Eric Daalder, advocaat van de Staat, drong erop aan om niet opnieuw de hele wet te gaan bekijken. 'Deze is inmiddels met een meerderheid van stemmen goedgekeurd.'

De rechtszaak maandag was vooral een herhaling van al eerder bekende standpunten. Over en weer werden wat plaagstootjes uitgedeeld. Barkhuysen liet namens de studenten weten dat het niet eerlijk is dat 'de Haagse politieke babyboomers die zelf jarenlang hebben mogen studeren' een enorme druk op de huidige studenten leggen. Ook bleek er onduidelijkheid te zijn over het begrip 'deeltijdopleiding' en wat die precies inhoudt. 'Het is duidelijk dat er nog veel haken en ogen aan deze wet zitten', aldus Barkhuysen.

De langstudeerboete zou kunnen zorgen voor een tweedeling in de maatschappij, vrezen de studenten. Ze zijn bang dat studeren en ontplooiende extra's tijdens die studie alleen nog voor de elite zijn met die financiële drempel.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie