Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voor een slimme zoon: huw een intelligente vrouw

Home

Van onze wetenschapsredactie AMSTERDAM - Mannen die intelligente zonen willen, doen er verstandig aan een slimme vrouw te huwen. De zonen krijgen namelijk haar intelligentie. Dat schrijft de Australische geneticus Gilian Turner in het medisch vaktijdschrift The Lancet dat morgen verschijnt. Volgens hem zijn veel erfelijke factoren die te maken hebben met intelligentie gekoppeld aan het X-chromosoom, het chromosoom dat mannen erven van hun moeder.

Erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd in genenparen, waarvan er telkens één van de moeder en één van de vader afkomstig is. Op die regel bestaat één uitzondering: bij de genen die op de geslachtschromosomen zitten. Vrouwen hebben twee X-chromosomen, terwijl mannen een X-Y-paar hebben. Het X-chromosoom komt van hun moeder, het Y-chromosoom hebben ze van hun vader geërfd. Aangezien het Y-chromosoom veel kleiner is, hebben veel genen op het X-chromosoom geen partner-gen tegenover zich. En dat verklaart volgens Turner nu juist het verschil tussen de intelligentie van mannen en vrouwen. Als in zo'n partnerloos, moederlijk gen een foutje zit - een mutatie -, zo redeneert de geneticus, dan is er geen vaderlijk gen dat het effect van die mutatie onderdrukt. Dat maakt de kans dat er iets fout gaat (of goed, als het een gunstig foutje is) bij mannen veel groter dan bij vrouwen; de laatsten hebben immers geen partnerloze genen. En inderdaad: mannen zijn relatief vaak zwakbegaafd of geniaal, terwijl vrouwen hun intelligentie wat evenwichtiger verdeeld hebben.

Turner concludeert dat de partnerloze genen blijkbaar een belangrijke stempel op de intelligentie drukken. En zoals gezegd, een man krijgt deze genen van zijn moeder.

Deel dit artikel