Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voor Brussel behoort PVV wel tot de regering

Home

Leonoor Kuijk en Brussel

Europese parlement in Brussel.

Premier Mark Rutte lijkt niet goed aan te voelen dat de andere EU-landen de PVV wel degelijk zien als een verkapte regeringspartij. Hoezeer Nederlandse diplomaten ook proberen te 'communiceren' dat Nederland een 'gewone minderheidsregering' heeft van VVD en CDA, de truc werkt niet omdat uitgerekend in Brussel de invloed van de partij van Wilders op het Nederlandse standpunt enorm doorwerkt.

Het is Nederland dat de Europese regels voor gezinshereniging strenger wil maken en dat illegaal verblijf strafbaar wil maken en daarover een bezorgde brief van de Europese Commissie ontving. Het is Nederland dat met een veto verhinderde dat Bulgarije en Roemenië konden toetreden tot de Schengenzone, hoewel deze landen aan de toelatingseisen voldeden. Het is Nederland dat de periode dat werknemers uit Roemenië en Bulgarije een werkvergunning moeten aanvragen tot het uiterste wil rekken - terwijl in buurlanden deze EU-burgers al wel kunnen profiteren van de afspraken over vrij reizen binnen de Unie.

De Nederlandse regering is ervan overtuigd dat de klaagsite van de PVV over Oost-Europeanen niet voor reputatieschade in het buitenland zorgt. In Brussel klinkt een ander geluid. Europarlementariërs, journalisten en diplomaten stellen kritische vragen. Dat inmiddels al verschillende eurocommissarissen zich negatief over de website hebben uitgelaten en Nederland officieel zwijgt, wordt niet begrepen. Gisteren voegde Neelie Kroes, partijgenoot van Rutte, zich bij het koor van eurocommissarissen met kritiek.

Nederland snijdt zichzelf door te zwijgen ook in de vingers. Wil het inderdaad de Europese regels voor migratie veranderen, dan heeft het de instemming nodig van de andere lidstaten. De steun van de tien landen die gisteren een boze brief naar de Nederlandse Tweede Kamer stuurden, kan Nederland nu zeker vergeten. De ambassadeurs van Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Roemenië, Tsjechië, Slowakije en Slovenië vragen 'De Nederlandse samenleving en haar politieke leiders om zich te distantiëren van dit verwerpelijke initiatief'.

Vijf vragen aan PVV-kamerlid Ino van den Besselaar

PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar was lid van de Kamercommissie die de instroom van Midden- en Oost-Europeanen onderzocht.

Nog geen week na het lanceren van het meldpunt is er in Nederland en daarbuiten enorme commotie over ontstaan. Heeft u spijt van de site?
"Spijt? Nee, waarom? Er is ontzettend veel verontwaardiging over niks."

Verschillende politieke partijen laten weten te vrezen voor de reputatie van Nederland in het buitenland. Deelt u die vrees niet?
"Ik ben niet bang voor reputatieschade. Bovendien: de reputatie van de PVV in Europa is juist heel goed. Wij zijn de partij die de bezuinigingen willen aanpakken en daar is men heel blij mee."

Het meldpunt was uw idee. Is het rapport van de commissie 'Lessen uit recente arbeidsmigratie', waar u bij betrokken bent geweest, niet goed?
"Nee, het rapport is niet volledig. Er ontbreken twee dingen: de overlast die arbeidsmigranten veroorzaken en verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt. Door de komst van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa daalt het aantal banen voor binnenlandse werknemers. Die twee punten zijn niet goed uitgewerkt in het rapport en daarom heb ik het meldpunt geopend."

Wat vindt u van de reactie van de premier op de vraag van de Kamer om afstand te doen van het meldpunt?
"Het was een prima reactie, hij heeft inderdaad niets te zeggen over websites van de PVV."

Komen er nog steeds zoveel reacties binnen op het meldpunt en hoe lang kan er nog geklaagd worden over de zogenoemde MOE-landers?
"Nou, het is nu wel wat minder, niet meer zoveel als in de eerste dagen. Maar het meldpunt is nog open tot de zomervakantie."


Drie vragen aan CDA-kamerlid Eddy van Hijum

Eddy van Hijum is Tweede Kamerlid voor het CDA. Die partij drong bij premier Rutte aan op een duidelijk oordeel over het Polen-meldpunt van de PVV.

Het CDA heeft direct afstand genomen van het meldpunt van de PVV. Wat is uw belangrijkste kritiek op het meldpunt?
"Het staat iedere partij vrij om via een meldpunt klachten te inventariseren. Ik vind wel dat ze het heel eenzijdig benaderen. Hiervoor hebben we nu juist onderzoek gedaan naar de effecten van arbeidsmigratie met de commissie 'Lessen uit recente arbeidsmigratie'. De PVV heeft zelf aan het rapport meegewerkt en er geen afstand van genomen. Op basis van het rapport is er geen grond om het beeld te bevestigen van grote overlast en criminaliteit."

Volgens de PVV richt het rapport zich niet genoeg op de overlast van arbeidsmigranten en de verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt. Wat vindt u daarvan?
"Problemen ontkennen is nooit goed. Dat doet de commissie ook niet. Wat levert dit meldpunt nu nog op behalve dat je de indruk wekt dat het allemaal criminelen en inbrekers zijn? We hebben juist die commissie in het leven geroepen om in beeld te brengen wat de problemen zijn. Het rapport zegt dat de arbeidsmigratie niet in goede banen is geleid, dat er malafide uitzendbureaus actief zijn en dat de huisvestingssituatie vaak slecht is. Je moet met de problemen aan de gang gaan. Dat doe je niet met een meldpunt."

Wat vindt u ervan dat Rutte weigert afstand te nemen van het meldpunt van de PVV?
"Nederland drijft veel handel met Oost- en Midden Europese landen. Ik zou graag zien dat het kabinet daarom een duidelijker standpunt inneemt over hoe zij zelf over de arbeidsmigratie denkt."

Lees verder na de advertentie

 Er is ontzettend veel verontwaardiging om niks  

Deel dit artikel