Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voor bij de zuurkool...

Home

HENJA SCHNEIDER

Ingrediënten (per persoon) voor de gepofte aardappelen: grote, zeer kruimige aardappel, schoongeboend; flinke dot crème fraîche, gemengd met geraspte oude kaas met komijn.

Witte bonenpuree: 180 g gare witte bonen; 1 flinke theelepel fijngehakte verse rozemarijn; half teentje fijngehakte knoflook; 2 à 3 eetlepels olijfolie; geraspte schil en sap van ¿ citroen; zout en peper.

Aardappel-selderijpuree: 100 g gaargekookte afgegoten aardappels; 100 g in een beetje water gaargekookte, selderijknol (bewaar het kookvocht); flinke klont boter; (selderij)zout; scheutje room.

Gevogeltevulling: 1 ui; 125 geroosterd volkorenbroodkruim; 1 stengel bleekselderij; 1 appel; 125 g gare kastanjes; 2 theelepel gesmolten boter; 4 theelepels salie; zout.

Wij gaan zuurkool (geen stamppot) eten op kerstavond. We weten alleen nog niet met wat. Met gepofte aardappelen en kaas met komijn? Met witte bonenpuree? Met aardappel-selderijpuree? Met een glanzend bruin gebraden, al dan niet met appel en salie gevuld, biologisch gefokt, of wild gevogelte? Op de manière d'Alsace, met diverse soorten vlees, spek en worst? Voor alle onderdelen van deze gerechten is hier geen ruimte, daarom een kleine selectie.

Gepofte aardappel: boen de ongeschilde aardappels schoon. Zet ze op met koud water en draai wanneer ze koken het vuur uit. Laat ze 20 minuten in het hete water staan. Verhit de oven tot 200 °C. Verpak elke aardappel in aluminiumfolie en pof ze 30-45 minuten (afhankelijk van de grootte) in de oven. Maak de pakketjes open, snijd een kruis in elke aardappel en vouw de punten schil naar buiten. Bestrooi het aardappelkruim met zout en peper uit de molen en schep er een dot crème fraîche met kaas op.

Witte bonenpuree: spoel de gare bonen in een vergiet af onder koud water. (Voor de doe-het-zelvers: Zet de bonen een nacht in de week; gooi het weekwater weg, zet ze op in koud water met veel laurierblad, maar zonder zout. Zet zodra ze koken het vuur heel laag, om ze gaar te laten worden. Laat ze afkoelen en vlak voor gebruik uitlekken).

Verhit de bonen met de olijfolie en pureer ze met de rozemarijn en knoflook. Breng de puree op smaak met citroensap, zout en peper en eventueel nog olijfolie.

Aardappel-selderijpuree: Stamp aardappels, selderijknol en boter fijn tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en scheutje room. Verdun indien nodig de puree met wat van het kookvocht.

Gevogeltevulling: Hak wat hakbaar is heel fijn, meng alle ingrediënten goed, en stop de vulling in het gevogelte vóór het braden.

Deel dit artikel