Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voor altijd verbonden met dat ene liedje

Home

’Een Beetje, verliefd is iedereen wel eens, dat weet je.’ Met dit liedje is de donderdag overleden Teddy Scholten vooral bekend geworden, hoewel ze een imposante carrière achter de rug had in de Nederlandse showbizz. Met ’Een beetje’ won ze in 1959 in Cannes het Eurovisiesongfestival. „Ik heb een haat-liefde-verhouding met dat lied. Natuurlijk heb ik er veel aan te danken. Maar ik heb veel meer gedaan dan het songfestival winnen”, bekende ze.

Dorothea Margaretha van Zwieteren, geboren in Rijswijk, wilde aanvankelijk actrice worden. Stappen in die richting zette ze net na de Tweede Wereldoorlog bij het Residentie Toneel in Den Haag. Vrij snel bekeerde ze zich tot de lichte muze. Ze werkte in die tijd onder meer mee aan een cabaretprogramma van Toon Hermans. In 1951 vormde ze met Henk Scholten, met wie ze in 1947 was getrouwd, een duo dat al snel bekendheid verwierf dankzij de vele radio- en televisieprogramma’s waaraan het tweetal meewerkte. Het echtpaar was in de jaren vijftig verbonden aan het ABC-cabaret van Wim Kan en de Sleeswijk Revue.

Na het songfestival kregen Teddy en Henk Scholten hun eigen tv-show bij de KRO, 'Zaterdagavondakkoorden'. Het was in Nederland een van de eerste grote muziekshows op de televisie met een groot orkest en een ballet. Talloze gevestigde en aankomende artiesten maakten er hun opwachting.

In 1964 hield het duo op te bestaan. Henk werd directeur van Socutera. Teddy presenteerde nog veel radio- en tv-programma's, waaronder Kiekeboe, het eerste televisieprogramma met een verborgen camera. Ook speelde ze in 1963 en 1964 barones Schröder in de Nederlandstalige versie van The Sound of Music.

Dertien jaar onderhield ze verder voor het Nederlandse Rode Kruis de contacten met radio en televisie. Daar ging ze op haar zestigste met pensioen. Ze verdween echter niet helemaal uit de schijnwerpers. De laatste jaren maakte ze aquarellen. Ze exposeerde onder meer in Rijswijk, Doorn, ’s Heerenberg en twee keer in ’t Spant in Bussum.

Henk Scholten overleed in 1983.

Lees verder na de advertentie
Teddy Scholten tijdens de opname van het KRO-programma 'Zaterdagavondakkoorden'. (FOTO ANP)

Deel dit artikel