Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vonnis VS: geen censuur op Internet

Home

PHILADELPHIA (AP, AFP) - Een federale rechtbank in Philadelphia heeft gisteren bepaald dat Amerikanen volgens de grondwet vrij zijn om alles wat zij willen op het wereldwijde computernetwerk Internet te zetten. Met het vonnis wordt voorlopig een wet tegengehouden waarmee alles wat onfatsoenlijk of beledigend werd geacht van Internet kon worden geweerd.

Het eerste belangrijke vonnis over Internet in de VS was met spanning afgewacht door de regering, die met het wetsvoorstel is gekomen, en de 57 organisaties die bezwaar hadden aangetekend. De Amerikaanse regering zal nu naar het Hooggerechtshof stappen, dat bindende uitspraken over de grondwet doet.

Het college van drie rechters in Philadelphia besliste dat gebruikers van Internet beschermd worden door het Eerste Amendement op de Amerikaanse grondwet, waarin de vrijheid van meningsuiting wordt gegarandeerd. “Zoals de kracht van Internet in de chaos ligt, zo is de kracht van onze vrijheid afhankelijk van de chaos en de kakofonie van vrije meningen die het Eerste Amendement beschermt”, zo schreven de rechters.

De omstreden wet, die op 8 februari inging als onderdeel van een nieuwe regeling voor de telecommunicatie, verbiedt het vertonen van 'onfatsoenlijke' of 'ronduit beledigende' woorden of afbeeldingen op Internet. Tegen de wet was een storm van protest gerezen. De rechters in Philadelphia hadden de wet op 15 februari al tijdelijk buiten werking gesteld, omdat de term 'onfatsoenlijk' te vaag was. In de wet was bepaald dat overtreders 250 000 dollar (ongeveer 400 000 gulden) boete konden krijgen en twee jaar gevangenisstraf als het materiaal dat zij op Internet zetten toegankelijk zou zijn voor minderjarigen. De regering hoopte de jeugd vooral te behoeden voor naaktafbeeldingen van volwassenen. De rechters merkten op dat de wet niet veel zin heeft, omdat een groot deel van wat op Internet te zien is, komt van aanbieders buiten de VS.

Deel dit artikel