Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Volleybalvrouwen: nog één bocht en Atlanta is bereikt

Home

OSAKA (ANP) - Na duizenden kilometers vliegen, liters zweet en duizenden sprongen, allemaal vervat in ruim twintig extra wedstrijden, is de omweg van de nationale vrouwen volleybalploeg naar Atlanta op een flauwe bocht na voltooid.

Bij een zege met 3-0 op Bulgarije vandaag zijn de vrouwen verzekerd van een plaats bij de eerste drie en dus deelneming aan het sportfestijn in Atlanta. Anders rest morgen nog de partij tegen Italië om het doel te bereiken. Gisteren leverde het zwakke Roemenië geen enkel probleem op, 3-0.

De hoogste der volleybal-bobo's, de ijdele Mexicaan Ruben Acosta, is nooit te beroerd om te vernieuwen. Hij was het brein achter het idee om de continentale kampioenen niet automatisch toe te laten tot de Olympische Spelen. Hij bedacht wat extra toernooien. Het liefst in Japan, waar commercie en volleybal elkaar innig omhelzen. De eerste Europese titel in de geschiedenis van het Nederlandse volleybal, in oktober behaald door de jonge ploeg van bondscoach Bert Goedkoop, was daardoor wat dat betreft op slag waardeloos.

In alle discussies over wie nou recht heeft op uitzending naar Atlanta benadrukte chef de mission Bolhuis steeds dat de volleybalploeg wat hem betreft meteen mocht afreizen. Voor het gemak telde hij de twaalf vrouwen alvast mee, toen hij onlangs meldde dat de totale equipe de grootste zal zijn aller tijden. Als bevestiging van het NOC-vertrouwen en als voorschot op de kwalificatie rolde gisteren een fax van Bolhuis' assistent Jorritsma uit de machine, met een verkapte felicitatie.

Omdat Acosta anders beschikte, volgde een zwaar halfjaar: in november was een eerste reis kriskras door Japan voor de World Cup. Elf duels in zes steden, afgesloten met de gedeelde vijfde plaats. Niet genoeg. In januari volgde een Europees toernooi in Bremen. Drie duels tegen Rusland, Duitsland en Kroatië, alsmede een loos potje tegen de Kroaten om de derde plaats. Osaka, met zeven wedstrijden op het programma, was de derde en laatste kans.

Het toernooi krijgt dit weekeinde een fraaie ontknoping, met vier landen die voor drie plaatsen strijden: Nederland, Japan, Oekraïne en Kroatië; allevier verloren ze een keer. Nederland heeft het eenvoudigste programma en bovendien de beste verhouding tussen gewonnen en verloren sets. Het ontmoet twee uitgeschakelde landen, te beginnen met Bulgarije.

De Bulgaarsen moesten gisteren op voor hun laatste kans, maar sprongen daarmee erg lichtzinnig om tegen Oekraïne. Delegatieleidster Joteva verliet al na een set de zaal en zei met een van woede doorwrochte stem: “Ik schaam me. De speelsters verweren zich als dode beesten.”

De Nederlanders waren na hun makkelijk gewonnen wedstrijd tegen het vrij zwakke Roemenië (15-10 15-3 15-5), waarin Weersing rust kreeg en Leferink haar aanvallende talent mocht botvieren, speciaal terug naar de zaal gegaan om te kijken. Na twee sets hielden ze het Bulgaarse geknoei voor gezien.

Als de missie tegen de Bulgaarse ploeg vandaag al in plaatsing resulteert, kan Oranje morgen tegen Italië ook de toernooizege behalen. De Italiaansen maakten van de confrontatie met Japan helemaal een potje. Goedkoop zou die eerste plaats wel verwelkomen, mede omdat hij wel eens afknapt op kritiek als zou sportief Nederland zich te vaak laten afschepen met tweede en derde plaatsen. “Ik vind dat Nederland juist veel wint. Wij zijn een supertopsportland”, waarbij hij maar wees op de gouddelvers in het judo.

Op zich is de eindzege niet belangrijk. Zo heeft de eindstand geen gevolgen voor de olympische loting van zondag, maar de ploeg lijkt gebrand de eerste plaats weg te kapen voor gastland Japan. Erna Brinkman: “Bovendien vinden we het leuk van Italië te winnen, met name Cintha en Henriëtte.” Boersma en Weersing spelen al jaren in Italië.

De vraag is overigens of dat zo blijft. Deze week meldden zich in het luxueuze hotel in de haven van Osaka de eerste managers van Japanse clubs, die dolgraag zo'n ranke Nederlandse aan zich zouden willen binden. Vooral Weersing en Brinkman hebben wel oren naar een Japans avontuur. Ook Boersma en Leferink zijn gewild. Weersing: “De competitie is lekker kort, een maand of vier, en het geld is goed.”

De verdiensten liggen op minimaal honderdduizend dollar.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie