Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Volleybalsters grijpen naast het goud

Home

© anp

De Nederlandse volleybalsters wilden een medaille op het EK en kregen die. Het werd zilver. Vandaag was Rusland in de finale van het toernooi in Rotterdam echt een maatje te groot voor de Nederlandse vrouwen. Ze verloren met 3-0 (25-14 25-20 25-20).

'Ik geloof in een medaille, maar iedereen wil natuurlijk goud', zei bondscoach Giovanni Guidetti vier dagen voor de start van het toernooi. Een ambitieus doel, maar zaterdag bleek al dat het toch haalbaar was. Na de gewonnen halve finale tegen Turkije, bleek echter dat er niet meer in zat voor Nederland. Rusland was veel te goed in de eindstrijd en won ruim.

Direct na de wedstrijd waren er bij een paar speelsters tranen. 'Maar daar zijn we nu weer overheen. Het was vrij duidelijk, complimenten aan Rusland. Ik ben echt heel trots op deze plak', grijnsde Yvon Beliën achteraf. De pas 22-jarige speelster, een jongeling dus, groeide in het toernooi en past in het plaatje dat bondscoach Giovanni Guidetti schetste van het team.

Kansloze exercitie
'Voor veel speelsters was dit de eerste finale. Ik kan niet teleurgesteld zijn in deze groep. Al het goede wat er dit EK is gebeurd, pakken ze ons niet meer af. Dit is een goed begin, dit team kan naar Rio en Tokio. Er is nog veel te doen', was hij lovend over zijn veelal nog jonge speelsters, zoals de Italiaan dat het hele toernooi al was. 'We moeten nu gaan bekijken waarom het verschil zo groot was. Daar ga ik me over buigen, omdat we dit niveau moeten halen tegen andere teams in de wereld', zei hij terecht.

De wedstrijd tegen Rusland was namelijk een vrij kansloze exercitie voor Oranje. Na een even wat stroef begin walsten de Russinnen over Nederland heen. In alle opzichten was Rusland in een tjokvol Ahoy beter. Nederland richtte zich in de derde set nog op, maar gaf een voorsprong weer uit handen en verloor de kans op het eerste EK-goud in twintig jaar.

'Er lag zoveel druk op ons, dat merkte je. Maar het was ontzettend gaaf om mee te maken. Alle speelsters proberen ook bij hun club telkens een stapje hoger te maken en dat hebben we hier ook laten zien', zei Beliën. 'We lieten ze te veel hun spel spelen, we gaven ze de ruimte. De Russinnen hadden vleugeltjes vandaag. Maar we hebben laten zien dat we mee kunnen komen op dit niveau', vulde teamgenote Robin de Kruijf aan.

Lees verder na de advertentie
© anp
© anp
© ANP

Deel dit artikel