Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Volkert van der G. wil emigreren

Home

Kristel van Teeffelen

Het Openbaar Ministerie voerde vorig jaar januari een zaak tegen Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, omdat hij een van de voorwaarden van zijn vroegtijdige vrijlating zou hebben geschonden. Van der G. hoefde toen van de rechtbank van Amsterdam niet opnieuw de cel in. © ANP

Volkert van der G. wil naar het buitenland emigreren en daarom af van zijn meldplicht. De moordenaar van Pim Fortuyn probeert dat morgen via een kort geding tegen de staat voor elkaar te krijgen.

Voor de moord op Fortuyn op 6 mei 2002, kreeg Van der G. een gevangenisstraf van achttien jaar. In 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. 

Lees verder na de advertentie

Dat ging wel gepaard met regels. Zo mag hij geen contact hebben met de familie van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook heeft hij dus een meldplicht. Van der G. moet zich eens in de drie weken melden bij de reclassering.

Eerder wist Van der G. via een kort geding van zijn enkelband af te komen.

Het is niet bekend naar welk land Van der G. wil verhuizen. De voorwaarden voor zijn vrijlating lopen in principe nog tot mei 2020, als zijn straf er echt op zit.

Het kort geding van vandaag wordt de zoveelste keer dat de moordenaar van Fortuyn sinds zijn vrijlating voor de rechter staat. Vorig jaar wilde justitie hem een jaar terug de cel in, omdat hij niet voldoende mee zou werken aan de verplichte gesprekken met reclassering. De rechtbank vond dat niet ernstig genoeg.

Eerder wist Van der G. via een kort geding van zijn enkelband af te komen. Daarmee wilde justitie controleren dat hij zich aan het gebiedsverbod voor onder meer Rotterdam, Hilversum en Den Haag hield. De rechter oordeelde toen dat aan Van der G. wel degelijk voorwaarden mogen worden opgelegd, maar dat de enkelband 'een zeer ingrijpende beperking van de bewegingsvrijheid' inhield. 

Deel dit artikel

Eerder wist Van der G. via een kort geding van zijn enkelband af te komen.