Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Volgens de voicemail van It is er nog niets aan de hand

Home

Van onze verslaggever

Op het telefoonnummer van discotheek de It staat de voicemail aan alsof er niets aan de hand is. Met een hilarisch zwaar Gronings accent draagt een mannenstem de agenda voor. In het weekend van 17 en 18 juli staat de Swimmingpool Party op het programma. ,,En als de mensen op chic willen - want niet iedereen wil in zwembroek dansen met iedereen - dan wordt de rode loper uitgelegd op 21 augustus op de Hollywood Party.''

Maar de zwembroek kan voorlopig in de kast blijven. Gisteren sloot de Amsterdamse politie op last van waarnemend burgemeester Van der Aa de discotheek om de hoek van het Rembrandtplein. De vooral in gay-kringen populaire extravagante discotheek haalt zijn tienjarig bestaan op 4 september niet. De It is voor onbepaalde tijd gesloten. De burgemeester acht de 'handel en het openlijk gebruik van harddrugs' in de discotheek 'een bedreiging voor de openbare orde'.

Pas als de eigenaar van de It een reorganisatie heeft doorgevoerd en een aantal voorzorgsmaatregelen heeft genomen die de drugshandel tegengaan, maakt de discotheek aan de Amstelstraat kans op een nieuwe vergunning. Op dit moment is de situatie zo verziekt in de uitgaansgelegenheid dat met een paar snelle ingrepen de orde niet te herstellen is. Al geruime tijd had het management van de It geen grip meer op het doen en laten van het personeel.

Bedrijfsleider Edwin van Kollenburg kocht de discotheek van horeca-uitbater Rien Huis in 't Veld, die het rustiger aan wilde doen. De problemen met de drugshandel dateren echter al van de tijd dat de legendarische Manfred Langer eigenaar was.

De It zelf wilde gisteren geen commentaar geven op de sluiting. Voorzitter Huub Verweij van de afdeling Amsterdam van Horeca Nederland reageert plaatsvervangend teleurgesteld. Hij hoopt echter dat de bedrijfsleiding van de It van de nood een deugd maakt. ,,Met een aantal aanpassingen in drugs- en veiligheidsbeleid is de gemeente weer geneigd een vergunning af te geven, heb ik begrepen. Dus er komt niet een snackbar of een groot restaurant in. De eigenaar van de It moet nu die afweging maken of hij een doorstart wil maken.'' Verweij zei geen zicht te hebben op het waarheidsgehalte van verhalen dat het personeel zelf de lakens uitdeelde.

Door de sluiting van de It en het afbranden van discotheek Roxy is er een behoorlijk gat gevallen in het Amsterdamse uitgaansleven. De Roxy wil het bedrijf voortzetten, maar weet nog niet hoe.

Loco-burgemeester J. van der Aa ,,acht het niet in de eerste plaats een taak van de gemeente het uitgaansgat te vullen. Maar aan initiatieven van horecaondernemers willen we graag meewerken'', zei hij gisteren.

Deel dit artikel