Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Volgende nationale discussie: vuurwerkverbod of -genot?

Home

Amber Dujardin en Jan Kruidhof

Vuurwerk boven de Elbe rivier in Hamburg. © epa

Nu de Pieten in al hun gedaantes naar Spanje zijn vertrokken, is het tijd voor de volgende nationale twistappel: wel of geen vuurwerk op straat? De regering is niet van plan een landelijk verbod in te stellen, maar kiest wederom voor een halfbakken compromis.

In Nederland mogen gemeenten nu zelf kiezen of ze een vuurwerkverbod willen of niet. Komende jaarwisseling geldt zo'n verbod in ieder geval in 19 gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Hilversum. Het gaat dan overigens niet om een algeheel verbod, maar om vuurwerkvrije zones rondom scholen, bejaardentehuizen of monumenten.

Het draagvlak voor het afsteken van vuurwerk brokkelt de laatste jaren steeds verder af. Zwaarder geschut zorgt voor toenemende ellende en veel mensen vinden de overlast niet opwegen tegen het knalgenot. Maar terwijl veel Nederlanders tijdens Oud en Nieuw nog steeds vol overgave gillende keukenmeiden en voetzoekers de lucht in knallen, is het in veel andere landen al jaren verboden om vuurwerk af te steken. Vier opmerkelijke voorbeelden.

Ierland
Ierland is een van de weinige landen ter wereld waar een volledig verbod op consumentenvuurwerk van kracht is. Alles wat zwaarder is dan Christmas crackers of sterretjes kan een boete of zelfs gevangenisstraf opleveren. Voor 2006 gold er al een verbod op de verkoop van vuurwerk, maar die wet stamde nog uit 1875 en bood geen uitsluitsel over sancties op het bezit van vuurwerk. In 2006 is de wet aangescherpt. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken door zogenaamde 'pyrotechnici', professionele vuurwerkspecialisten.

Canada
In Canada werden voetzoekers in 1972 verboden nadat kinderen gewond waren geraakt bij een ongeluk met rotjes. Tenminste, dat is wat zij hun ouders vertelden. Het ongeluk vormde de aanleiding voor een landelijk verbod op voetzoekers. Later gaven de kinderen toe dat ze eigenlijk stiekem aan het roken waren, maar dat ze dat niet aan hun ouders durfden te vertellen.

China
In China, het land waar het meeste vuurwerk geproduceerd wordt, is vuurwerk al jaren onderwerp van felle discussies. Peking verbood vuurwerk in 1993 en daarna volgden driehonderd Chinese steden dat voorbeeld. Maar in 2005 werd het verbod opgeheven, omdat het afsteken van vuurwerk tijdens de viering van het Chinese nieuwjaar onlosmakelijk verbonden zou zijn met de volkscultuur. Nadat er vervolgens vuurwerkongelukken plaatsvonden, werd de roep om een verbod weer sterker. Bovendien verergert het vuurwerk de smog, benadrukt de overheid.

Malta
Malta is misschien wel het land met de meeste vuurwerkfanaten en staat niet voor niets bekend als het 'vuurwerkeiland'. Het landje telt meer dan 35 vuurwerkfabrieken. De Maltezers kunnen zich inschrijven bij speciale 'vuurwerkclubs' waar ze in eigen fabrieken vuurwerk maken dat ze het hele jaar door afsteken. Vooral eind april knalt het op het eiland tijdens het Internationale Vuurwerk Festival, waarvoor vuurwerkliefhebbers van over de hele wereld bij elkaar komen voor de shows van internationale experts. Ook het nieuwe jaar wordt ingeleid  met een grote vuurwerkshow in de hoofdstad Valletta, al is deze show wel wat minder indrukwekkend dan die van het festival - tot teleurstelling van veel Maltezers.

De meningen zijn verdeeld
Hoewel de vuurwerkdiscussie de gemoederen nog niet zo hoog laat oplopen als de Pietendiscussie, kunnen we de komen weken wel het een en ander op dit vlak verwachten. Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de Nederlands hecht aan de vuurwerktraditie op oudejaarsavond en tegen een verbod is. Aan de andere kant van het spectrum staat dan die andere veertig procent van de Nederlanders die het vuurwerk juist graag van straat zien verdwijnen. Kortom: het belooft de komende weken weer een knallende discussie te worden.

Deel dit artikel