Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voetbalclubs uit het noorden zitten in de verdrukking

Home

JAN WILLEM STENVERS

Veendam en Emmen vechten voor voortbestaan

Het Jupiler League-voetbal in Noord-Nederland staat onder druk. SC Veendam maakte gisteren bekend surseance van betaling te hebben aangevraagd. En ook FC Emmen liet weten financiële problemen te hebben. Volgens sportmarketeer Frank van de Wall Bake wordt het lastig de financiële problemen goed aan te pakken. "Zolang het management niet veranderd of opstapt, wordt het voor sponsors of investeerders niet aantrekkelijk om deze clubs te helpen."

Met Veendam gaat het al enkele maanden slecht. Een groep geldschieters had plannen om de noodlijdende club te redden, maar liet maandag weten hier van af te zien. De Groningse club besloot daarna uitstel van betaling aan te vragen. De KNVB kan nu een procedure starten om de licentie van de Veendam in te trekken. De club is nog in gesprek met een aantal investeerders en gaat acties houden om geld binnen te halen. "We hebben nu nog de mogelijkheid om ons clubje te redden", aldus interim-directeur Piet Scholtens.

Emmen moet uiterlijk vandaag een claim van 60.000 euro aan het bedrijf Bikkel betalen. Dit is de uitkomst van een rechstzaak die de oud-sponsor won. De club kan dit bedrag niet opbrengen en is bang dat ook andere oud-investeerders geld gaan claimen. "Deze claim brengt het voortbestaan van de club in gevaar", aldus directeur Jan van Erve. De club wacht nu de gevolgen af en is druk op zoek naar een oplossing voor de problemen. Emmen verwacht dit seizoen af te kunnen maken.

Beide clubs kampen al jaren met financiële moeilijkheden. Drie jaar geleden wist Veendam een faillissement af te wenden. Emmen dreigde ruim een jaar geleden failliet te gaan. Volgens Van de Wall Bake moet er structureel iets veranderen als de clubs zonder financieel ongemak verder willen. "Er is meer geld uitgegeven dan er was. De oorzaak ligt dus bij het beleid, daar moet iets aan gedaan worden."

Ook de economie in het noordoosten van Nederland helpt niet mee voor de noodlijdende clubs. Volgens econoom Jan Oosterhaven is het lastig om goede nieuwe sponsors te vinden in deze regio. "Regionale bedrijven hebben het hier lastiger dan in de rest van Nederland. Deze clubs moeten het wat betreft sponsoring van deze firma's hebben. Ik weet niet of regionale bedrijven op dit moment zin hebben om met organisaties aan de gang te gaan die het financieel moeilijk hebben."

Deel dit artikel