Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voedselwaakhond blijft fipronil in eieren vinden

Home

Marco Visser

© AFP

De giftige stof fipronil blijkt veel lastiger uit eieren te krijgen dan werd gedacht. De hoeveelheden zijn boven de wettelijke norm, maar zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Nog altijd treft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij controles eieren aan met het bestrijdingsmiddel. De waakhond blijft actief controleren, meldden de minister voor medische zorg Bruno Bruins en de minister van landbouw en voedselkwaliteit Carola Schouten gisteren. Ze zijn met de sector in gesprek hoe het probleem zo effectief mogelijk kan worden aangepakt.

Lees verder na de advertentie

Inmiddels zijn 285 van de 793 stallen bij pluimveebedrijven weer volledig vrijgegeven die sinds de vondst van fipronil in eieren vanaf eind juli waren gesloten. Uit het langzame tempo waarmee de vrijgave plaatsvindt, blijkt hoe hardnekkig fipronil is, aldus de bewindslieden. Een commissie die onderzoek doet naar de hele affaire, heeft inmiddels laten weten meer tijd nodig te hebben. De commissie-Sorgdrager verwacht in het voorjaar met een rapport te komen.

Een commissie die onderzoek doet naar de hele affaire, heeft inmiddels laten weten meer tijd nodig te hebben

De besmetting van pluimvee met fipronil veroorzaakte 65 tot 75 miljoen euro schade. Miljoenen kippen werden geruimd. Om het beschadigde imago van het Nederlandse ei in Duitsland op te krikken, wordt het product in de schijnwerpers gezet op de grote voedselbeurs in januari in Berlijn (Grüne Woche).

Het fipronilschandaal was afgelopen zomer groot nieuws, hoewel de aangetroffen hoeveelheid fipronil in eieren volgens de NVWA geen gevaar voor de volksgezondheid vormde. Het bedrijf Chickfriend gebruikte de stof als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Nederland is niet het enige land waar eieren met fipronil zijn gevonden. Dat gebeurde ook in onder meer België, Polen, Hongarije, Italië en Roemenië.

Lees ook een eerder verhaal in Trouw: Dit is wat we weten over de gezondheidsrisico's

Deel dit artikel

Een commissie die onderzoek doet naar de hele affaire, heeft inmiddels laten weten meer tijd nodig te hebben