Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VN-waarnemers arriveren in Syrische dorp Tremseh

Home

Amateurvideo die begrafenis van slachtoffers in Tremseh zou tonen. © ap

Waarnemers van de VN zijn vandaag aangekomen in het Syrische dorp Tremseh, waar donderdag een bloedbad zou hebben plaatsgevonden. Dat meldt de VN.

Volgens rebellen zijn donderdag in het dorp mogelijk 250 mensen om het leven gekomen door toedoen van regeringsgezinde troepen. Een woordvoerder van de rebellen meldde dat de waarnemers op gebombardeerde plekken waren geweest en daar onder andere 'bloedsporen' hadden gezien.

Geschokt
De internationale gezant voor Syrië, de vroegere VN-chef Kofi Annan, was geschokt door de gruwelen. Hij zei dat Syrië de VN-resoluties negeert en wil dat de Veiligheidsraad duidelijk maakt wat de gevolgen zijn als Damascus doorgaat. De Syrische oppositie wil dat de Veiligheidsraad de mogelijkheid van militair ingrijpen achter de hand houdt.

De Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) ziet in het bloedbad 'onontkenbaar bewijs dat het regime moedwillig onschuldige burgers heeft vermoord'. Ze deed een beroep op Rusland en China, die Syrië tot nu toe uit de wind houden: 'De leden van de Veiligheidsraad moeten zich afvragen of ze als erfenis willen nalaten dat het regime onbeschrijfelijk geweld tegen het eigen volk pleegt.'

Strengere sancties
Ook de Franse president François Holland deed gisteren een beroep op China en Rusland. Volgens Hollande moeten er strengere sancties komen. 'Chaos en oorlog in Syrie is ook niet in jullie belang', aldus Hollande op de Franse televisiezender BFM tegen China en Rusland.

Rusland eist een onderzoek naar de massaslachting. Het Kremlin beschuldigde president Bashar al-Assad niet van het bloedvergieten, maar dacht aan 'daders die het land op een sektarische strijd afsturen'.

Volgens VN-waarnemers was de slachting in Tremseh 'een verlengstuk van acties van de Syrische luchtmacht in de regio'. De luchtmacht valt in de streek ten noorden van Hama op grote schaal bevolkte gebieden aan. De waarnemers konden niet naar Tremseh, maar zagen in de omgeving militairen aanvallen uitvoeren.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie