Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VN-rapport adviseert Robin Hood-belasting voor miljardairs

Home

Redactie

Met een 'Robin Hood' belasting kunnen de rijken een goede bijdrage aan ontwikkelingshulp geven. © Thinkstock

Als alle miljardairs 1 procent zouden afdragen voor de strijd tegen armoede, zou dat het tekort aan geld voor ontwikkelingshulp in één klap oplossen. Dat zegt een VN-rapport dat alternatieve financieringsvormen voor ontwikkeling onderzoekt.

De rijke landen beloven iedere keer weer 0,7 procent van het bbp aan ontwikkelingshulp te besteden, maar bijna niemand houdt zich daaraan. Er is voor ontwikkelingshulp 167 miljard dollar (103 miljard euro) tekort, hebben de Verenigde Naties becijferd.

Tegelijkertijd zijn er minstens 1225 miljardairs in de wereld, volgens Forbes, waarvan een derde in de Verenigde Staten woont. Middels een kleine heffing zouden zij het probleem in één klap een stuk kleiner kunnen maken, staat in een nieuw VN-rapport, getiteld "World Economic and Social Survey 2012: In Search of New Development Finance."

Emissieheffing
"Het is tijd om op andere manieren te zoeken naar de middelen voor ontwikkeling, zodat we de toenemende wereldwijde problemen, zoals klimaatverandering, kunnen aanpakken", zegt Rob Vos, hoofdauteur van het rapport. Daarin staan meer suggesties, zoals een belasting op de uitstoot van broeikasgassen. Als iedereen 25 dollar (20 euro) zou betalen voor een ton kooldioxide, via het nationale  belastingsysteem, zou dat 250 miljard dollar (202 miljard euro) opleveren.

Met een minieme belasting van 0,005 procent op transacties in de valutahandel zouden twee vliegen in één klap worden geslagen: minder schommelingen op de markt en 40 miljard dollar (32 miljard euro) per jaar voor internationale samenwerking.

"Het overzicht biedt belangrijke suggesties om de maatregelen die nodig zijn voor duurzame ontwikkeling een stevig financieel fundament te geven", zegt Sha Zukang, hoofd van het VN Departement voor Sociale en Economische Zaken.

Het rapport kijkt ook naar bestaande voorbeelden. Op dit moment worden er enkele miljarden opgehaald op alternatieve manieren, vooral voor gezondheidszorg. Toch blijk uiteindelijk dat het meeste gewoon afkomstig is uit bestaande hulpbudgetten. Het heeft slechts een paar honderd miljoen dollar extra opgeleverd.

Succes staat of valt met hoe de mechanismen uiteindelijk worden opgezet, en hoe de allocatie van het geld wordt geregeld. Of de miljardairsbelasting werkelijk haalbaar is, blijft een open vraag. "We doen de suggestie, maar technisch gezien is het heel moeilijk", geeft Vos toe.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie