Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VN: 180 duizend mensen op de vlucht na val Iraakse stad

Home

Redactie

Een politiebureau in Hit. © reuters

Ongeveer 180.000 mensen zijn op de vlucht geslagen wegens de gevechten na de val van de stad Hit in de West-Iraakse provincie Anbar. Dat heeft OCHA, de VN-organisatie voor de coördinatie van humanitaire zaken, vandaag gemeld. De jihadisten van Islamitische Staat (IS) namen de stad anderhalve week geleden in. Twee dagen later volgde de nabijgelegen plaats Kubaisa.

De ontheemden zijn naar het oosten gevlucht in de richting van de steden Ramadi en Khalidiya, die eveneens zwaar door gevechten zijn beschadigd. Islamitische Staat heeft nu alle plaatsen aan de rivier de Eufraat vanaf Qaim aan de grens met Syrië tot de Haditha-dam in handen. Bij de dam zijn Iraakse militairen en strijders van stammen in hevige gevechten met de jihadisten verwikkeld.

Oase
Voordat Hit viel, was de stad een betrekkelijke oase voor gezinnen die door de gevechten elders in Anbar op de vlucht waren geslagen. Ongeveer 100.000 ontheemden hadden er hun toevlucht gezocht, aldus OCHA.

Legerbasis
Stijders van IS hebben ook de legerbasis bij Hit ingenomen. Het is de derde keer in 3 weken dat een Irakese legerbasis in handen van IS is gevallen.

Iraakse functionarissen noemden volgens de Amerikaanse krant The Washington Post de terugtrekking uit de stad ,,een tactische terugtocht''. Voordat de IS-strijders de basis innamen, zouden de regeringsmilitairen alle uitrusting en voedselvoorraden hebben weggehaald.

De opmars van IS in de westelijke provincie Anbar is een belangrijke tegenslag voor het leger. Hit ligt ongeveer 130 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad.

Deel dit artikel