Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vluchtelingen fietsen Europa nu ook via poolcirkel binnen

Home

Cyrille Klaassen

Het Noorse dorpje Kirkenes. © https://commons.wikimedia.org

Ze probeerden het per boot over de Middellandse Zee en per vrachtwagen over de Balkan, maar sinds kort hebben vluchtelingen een nieuwe manier bedacht om Europa te bereiken: per fiets over een vergeten grens in het noorden van Rusland.

Tientallen vluchtelingen trokken dit jaar naar het verre noorden van Rusland, om daar de grens met Noorwegen over te steken. Maandelijks arriveren ongeveer twintig, voornamelijk Syrische, vluchtelingen in het Noorse stadje Kirkenes.

Als de vluchtelingen Kirkenes, waar het overdag meestal vriest, hebben bereikt hebben ze er al een reis van bijna 6.000 kilometer opzitten. Het dorpje is vooral bekend als het meest noordelijke punt van de Iron Curtain Trail, een fietspad dat zoals de naam al verraad de grens tussen Oost- en West-Europa aangeeft, ten tijde van de Koude Oorlog.

Het is illegaal om de grens te voet over te steken of iemand zonder papieren een lift te geven naar Noorwegen. Veel vluchtelingen passeren de grens daarom per fiets en maken zo gebruik van een gat in de Noorse regelgeving.

Lees verder na de advertentie

'Nieuw fenomeen'
Politieagent Thomas Pettersen van Kirkenes zag de eerste vluchtelingen begin dit jaar in zijn dorp arriveren. "Het is een relatief nieuw fenomeen. Ik schat dat er gemiddeld tussen de vijf en de twintig vluchtelingen per maand aankomen in Kirkenes."

Pettersen en zijn collega's verwelkomen de vluchtelingen en zetten ze vervolgens op één van de twee vluchten die dagelijks naar Oslo gaan. Zijn die vluchten vol, dan mogen ze een nachtje slapen in het lokale hotel Thon.

Volgens de lokale krant Sør-Varanger Avis legden dit jaar in totaal 133 vluchtelingen deze route af. Het overgrote deel daarvan is afkomstig uit Syrië.

Het is een relatief nieuw fenomeen. Ik schat dat er gemiddeld tussen de vijf en de twintig vluchtelingen per maand aankomen in Kirkenes.

Politieagent Thomas Pettersen

Bootvluchtelingen
De meeste vluchtelingen kiezen ervoor om per boot de Middellandse Zee over te steken. Volgens de VN bereikten dit jaar al 300.000 vluchtelingen op die manier de Europese kusten.

De oversteek is niet zonder risico's. Bijna 3000 vluchtelingen kwamen dit jaar tijdens hun reis naar Europa om het leven. Mensenrechtenorganisaties, maar ook steeds meer regeringsleiders, pleiten daarom voor een nieuw asielbeleid.

Deel dit artikel

Het is een relatief nieuw fenomeen. Ik schat dat er gemiddeld tussen de vijf en de twintig vluchtelingen per maand aankomen in Kirkenes.

Politieagent Thomas Pettersen