Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vliegtuig op zonne-energie steekt over naar Afrika

Home

Redactie

De Solar Impulse anderhalve week geleden tijdens de eerste etappe, van Zwitserland naar Spanje. © afp

De Zwitser Bernard Piccard doet vandaag een poging de Middellandse Zee over te vliegen met het de Solar Impulse, een vliegtuig op zonne-energie. Het zou de eerste keer zijn dat zo'n vliegtuig een intercontinentale vlucht maakt.

Piccard, een 54-jarige psychiater en ballonvaarder, vertrekt vanochtend om 5.30 uur vanuit Madrid naar Rabat in Marokko. Via Sevilla en de Straat van Gibraltar wil hij het Marokkaanse luchtruim bij Tanger binnenvliegen. Volgens plan landt hij vanavond even na 11 uur in Rabat.

Zijn vliegtuig is 64 meter breed en weegt 1600 kilo. Het toestel bestaat grotendeels uit zonnepanelen en kan dankzij de accu's ook 's nachts vliegen. Eerder cirkelde het ruim 26 uur lang boven Zwitserland. Op 25 mei werd het toestel door de Zwitser André Borschberg van Zwitserland naar Spanje gevlogen, het eerste deel van de onderneming. In 2014 staat de eerste vlucht rondom de wereld gepland.

Piccard maakte in 1999 deel uit van de equipe die de eerste non-stop ballonvlucht rond de wereld maakte, samen met de Brit Brian Jones.

Deel dit artikel