Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vliegen op pruimenbloesem

Home

Koos Dijksterhuis

Sleedoorn wordt vaak in één adem genoemd met meidoorn. Beide bomen zijn geschikt om hagen van te snoeien. Dan breiden hun kruinen in tot dichte takkenbossen. Met hun stekels vormen ze ondoordringbare barrières voor vee, grote roofdieren en oprukkende legers. Dat laatste ondervond Julius Caesar tijdens zijn veldtocht naar de lage landen.

Sleedoorn bloeit op de kale tak. Het blad komt later wel. Meidoorn vormt eerst blaadjes. Je ziet nu bosranden en hagen waarin pril groen en wit elkaar afwisselen. De lentegeur komt van de bloemen van de sleedoorn. Sleedoorn is een prunus, een soort pruim.

Op Stille Zaterdag was ik bij iemand die tussen immense tarweakkers woont. De sleedoorns rond zijn tuin lokten strontvliegen. Hoewel de buurboer aan de overkant van de sloot een grote plas drijfmest had gemorst, verkozen de strontvliegen de zoete aroma’s van deze pruimenbloesem. De bloemrijke omgeving inspireerde de vliegen tot het verrichten van de geslachtsdaad. Zodat straks niet alleen een paar oude rotten die de winter overleefden aan nectar lurken, maar de vliegen weer massaal op de stront zullen afkomen. Op verse koeienvlaaien leggen de vliegen eitjes. Die eitjes zijn plat en gevleugeld, zodat ze niet diep in de stront zakken. Dat is een pre in deze tijden van drijfmest. De larven eten koeienvlaai. De vliegen eten nectar en zuigen soms een ander insect leeg. Erg bedreven jagers zijn ze niet; daar hebben ze te kleine oogjes voor.

Als over een paar jaar geen koe meer in de wei mag, zal de strontvlieg nog zeldzaam worden. Eén kandidaat minder om sleedoorn te bestuiven. Want reken maar dat er stuifmeel blijft hangen in de oranjegele vacht van strontvliegen.

Lees verder na de advertentie
Strontvlieg op sleedoorn (Koos Dijksterhuis)

Deel dit artikel