Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vliegbasis wordt Brits tijdens Lockerbie-proces

Home

Van een onzer verslaggevers

SOESTERBERG - Kamp Zeist op de vliegbasis Soesterberg wordt tijdelijk Brits grondgebied, om eventueel te kunnen dienen als locatie voor het Lockerbie-proces.

Of de berechting van twee Libiërs die verdacht worden van het opblazen van een Amerikaanse passagiersvliegtuig in 1988 boven de Schotse plaats Lockerbie, daadwerkelijk in Nederland plaatsvindt, hangt af van de Libische leider Kadafi. Maar op voorhand hebben minister Van Aartsen van buitenlandse zaken en de Britse ambassadeur Spencer gisteren al een akkoord getekend waarin het kamp voor de duur van het proces aan de Britten wordt afgestaan. Het voormalige Amerikaanse ziekenhuis gaat als rechtszaal fungeren.

De Libische verdachten zullen worden berecht door een Schots strafhof, dat zal oordelen volgens Schots recht. Het kabinet heeft een wetsontwerp vastgesteld dat deze staatsrechtelijke noviteit regelt. Niet eerder heeft een land een stukje van zijn soevereiniteit aan een ander land afgestaan. In het wetsvoorstel is vastgelegd dat de straffen die de Schotse rechter eventueel oplegt, niet kunnen worden getoetst door een Nederlandse rechter.

Met de overdracht van Kamp Zeist is de berechting van de twee Libiërs een stuk dichterbij gekomen, meent ambassadeur Spencer. Minister Van Aartsen maakt zich geen zorgen over de veiligheid, wanneer het proces op Soesterberg wordt gevoerd. Het vliegveld is juist daarom uitgekozen. Als Libië instemt met een proces op deze locatie en de twee verdachten overdraagt, neemt het risico van terreuracties volgens de minister af. Hij acht het niet onwaarschijnlijk dat Kadafi nu tevreden gesteld is. Eerder eiste de Libische leider dat de verdachten hun eventuele straf in Nederland zouden uitzitten en niet in Groot-Brittannië.

Ook burgemeester R. Boekhoven van Zeist verwacht geen veiligheidsproblemen op het kamp. Het vrijwel lege terrein, voorheen gebruikt door Amerikaanse militairen, is volgens hem goed af te schermen. Het ligt gescheiden van de vliegbasis door de snelweg Utrecht-Amersfoort. Alleen de Luchtmachtkapel oefent er.

Deel dit artikel