Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vitesse laat Koeman schrikken

Home

Oscar Borghardt

Ronald Koeman bekeek gisteren op De Vijverberg de wedstrijd tussen De Graafschap en zijn nieuwe werkgever Vitesse. Al te vrolijk zal hij niet zijn geworden van het door de club uit Arnhem vertoonde spel. Vitesse mocht de handen dichtknijpen dat het één punt bemachtigde (2-2).

Morgen presenteert voorzitter Karel Aalbers, ongetwijfeld vol trots, zijn nieuwe trainer. Ronald Koeman treedt met ingang van 1 januari bij de ambitieuze club in dienst. Hij signeert een lucratief contract voor de duur van tweeëneenhalf jaar.

Edward Sturing blijf tot de jaarwisseling verantwoordelijk voor het technische beleid in Arnhem. De voormalige back van Vitesse had aanvankelijk tot één december dispensatie gekregen om de taken van de vertrokken Herbert Neumann over te nemen. De vakbond Coaches Betaald Voetbal (CBV) zal echter niet dwars liggen nu deze periode met drie competitieduels wordt verlengd.

Sturing toonde zich na afloop van de streekderby tegen De Graafschap verheugd met de keuze voor Koeman. ,,Ronald Koeman is een heel grote speler geweest, die met heel grote trainers heeft gewerkt en bij een heel grote club in dienst is. Ik denk dat ik de komende jaren veel van hem kan leren.''

Koeman zal de komende weken benutten om Vitesse vanaf de tribune aan het werk te zien. Hij trof het niet. Vitesse, dat de afgelopen twee competitiebeurten onder leiding van Sturing en Jan Jongbloed met een overwinning afsloot, had grote moeite met De Graafschap.

De Engelse trainer Rob McDonald liet zijn ploeg lekker onbevangen spelen. De spelers van De Graafschap compenseerden hun geringere capaciteiten door keihard te werken en de duels met volle overtuiging aan te gaan. Daardoor werd het een leuk duel.

Vitesse opende sterk. Al na drie minuten zette John van den Brom de bezoekers van dichtbij op voorsprong. Een minuut later was De Graafschap dichtbij de gelijkmaker. De jonge Martijn Meerdink mikte op de paal.

Na twintig minuten spelen kwam De Graafschap langszij. Na een pass van aanvoerder Jan Vreman rondde de Egyptenaar Hazem Emam van dichtbij af.

Bij Vitesse had John Veldman de voorkeur gekregen boven Marco de Marchi. De technische leiding van de club uit Arnhem dacht dat hij beter dan zijn Italiaanse collega opgewassen zou zijn tegen de wendbare Eric Viscaal. Veldman maakte een redelijke come-back.

Het spel van Vitesse was weinig sprankelend. De spelers verloren veel duels en voorin stond aanvaller Pierre van Hooijdonk er te vaak alleen voor. De wisselwerking tussen Marc van Hintum en Louis Laros op de linkerflank liep wel goed. Na een klein half uur spelen kwam De Graafschap op voorpsrong. Na een pass van Dennis den Turk was het opnieuw Emam die het net vond.

In de tweede helft had Vitesse aanvankelijk het beste van het spel. Zes minuten na de hervatting maakte de ploeg gelijk. Na een voorzet van aanvoerder Van Hintum toonde Van Hooijdonk zich koelbloedig.

Na een minuut of twintig hervond De Graafschap zich. De voor de licht geblesseerd geraakte Emam ingevallen Zico Tumba was tweemaal dichtbij een treffer. Dit gold ook voor Meerdink. Trainer McDonald was na afloop toch tevreden met de puntendeling. ,,Wij hebben één punt gehaald en tweemaal gescoord. Dat geeft een lekker gevoel.''

Het zal McDonald eveneens een lekker gevoel geven dat Massimo Morales als assistent-trainer is vertrokken. De Italiaan was als onderdeel van het samenwerkingsverband tussen Udinese en De Graafschap in Doetinchem neergestreken. Het weinig loyale gedrag van Morales was eerder dit seizoen voor Frans Thijssen reden om als trainer van De Graafschap op te stappen. Nadat Morales recent ook blijk gaf niet volledig achter McDonald te staan, hakte het bestuur van club de knoop door en bood de trainer een enkele reis naar Italië aan.

Deel dit artikel