Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Visum-problemen: Cubaan reist 47 dagen heen en weer tussen Rusland en Finland

Home

Redactie

Een Cubaanse architect heeft 47 dagen op een veerboot vastgezeten, heen en weer reizend tussen Sint Petersburg en Helsinki. Luis-Vladimir Vega-Cespedes mocht in Rusland niet van boord vanwege twee kleine schendingen van de migratiewet, maar hij kon Finland niet meer binnen omdat zijn Schengenvisum was verlopen.

Het scenario doet een beetje denken aan de film The Terminal (2004) waarin hoofdrolspeler Tom Hanks vast zat op een vliegveld, omdat hem de toegang werd ontzegd tot de Verenigde Staten. Hij kon echter ook niet terug naar zijn thuisland (het fictieve Krakhosia) omdat er daar tijdens zijn vlucht een revolutie was uitgebroken.

Documentaire
De Russische filmmaker Alesky Zlobin besloot een documentaire te maken over het dagelijks leven van de Cubaan aan boord van de Princess Maria. 'Zijn vrienden aan land helpen hem door bijvoorbeeld de kosten van zijn mobiele telefoon te betalen', vertelde Zlobin aan het Russische Channel One. 'Maar ook de crew helpt. Hij heeft een eigen hut en krijgt elke dag te eten.'

In ruil daarvoor werkte Vega-Cespedes aan boord als ober. De architect kon dankzij het internet ook aan zijn eigen project blijven werken. Zijn Russische echtgenote kocht af en toe een ticket om hem aan boord gezelschap te kunnen houden, evenals een aantal vrienden.

Afgelopen maandag, nadat de Cubaan twintig keer op en neer had gependeld, lieten de Russen hem 'om humanitaire redenen' van boord en gaven hem een visum. 'Geen mens kan eeuwig op een veerboot leven', aldus een woordvoerder van de Russische douane.

Op de website rt.com wordt uitgelegd wat er allemaal mis is gegaan met de papieren van de Cubaan.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie