Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Violist Sem Nijveen, van duo met Benny Behr, overleden

Home

HILVERSUM (ANP) - Sem Nijveen, een van de eerste jazzviolisten in Nederland, is overleden. Dat is zaterdag bekend geworden. De in 1912 in Groningen geboren musicus heeft jarenlang in het gerenommeerde show-orkest The Ramblers gespeeld. Later was hij met violist Benny Behr concertmeester van het Metropole-orkest.

Nijveen werd in 1937 trompettist bij het show- en dansorkest The Ramblers, onder leiding van Theo Uden Masman. Dit orkest behoorde in Europa tot de beste in zijn soort. Toen de oorlog uitbrak, speelde het nog enige jaren door en trad het ook op voor de Duitsers. Maar in 1941 werd het voor de joodse orkestleden Sal Doof en Sem Nijveen te gevaarlijk. Ze doken onder. Bij de optredens die nog volgden, waren twee lege stoelen te zien. Sal Doof zou de oorlog niet overleven. Nijveen gebruikte de onderduiktijd om zijn vioolspel te perfectioneren. Trompet klonk te hard en was daarom te gevaarlijk.

Na de oorlog mochten The Ramblers enige tijd niet optreden. De violist was daar nuchter over: “Ze speelden door om te leven.” Hij was het niet eens met het beeld dat De Ramblers 'fout in de oorlog' waren geweest en had een hoge pet op van de vasthoudendheid waarmee Uden Masman hem en zijn lotgenoot Doof steeds had beschermd.

Toen het speelverbod was opgeheven, hernam Nijveen zijn plaats. Hij bleef nog enige jaren bij The Ramblers en stapte toen over naar het Metropole-orkest. Samen met Benny Behr was hij daar concertmeester. De twee vormden een bekend vioolduo, dat volgens kenners virtuoos musiceerde. Ze speelden onder meer bij de Dorus-shows van Tom Manders, eind jaren vijftig, begin jaren zestig, en bonden de eerste televisiekijkers aan zich.

Deel dit artikel