Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vincent van Gogh kan even bewegen

Home

Kunstredactie

AMSTERDAM - De prijs voor de beste publiciteitsstunt zou dit jaar wel eens naar Stichting Rotor in Zundert kunnen gaan. Die slingerde gisteren een spectaculair persbericht de wereld in, met als kop: 'Originele filmbeelden van Vincent van Gogh in Zundert'. Volgens het persbericht waren in Zundert oude filmbeelden gevonden waarop Vincent van Gogh te zien is. De film zou in 1890 gemaakt zijn door amateurfilmer Van der Wall, een vermogend inwoner van het dorp. Op het filmpje loopt Van Gogh toevallig voor de camera langs tijdens de feestelijke intocht van pastoor Van Vessem in Zundert. De historische beelden zijn verwerkt in de documentaire 'Het blik van Wallsteijn', gemaakt door de Amerikaanse cineast Jerry Nasa. Stichting Rotor kondigde aan de film dit weekeinde tijdens Autour de Vincent, een kunstfestival ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van de schilder, te vertonen.

Een prachtig verhaal, maar klopte het ook? Mark Mallon van het Filmmuseum in Amsterdam, nogal sceptisch: ,,Ik denk dat dit een geestige manier is om Zundert op de kaart te zetten. Want iedereen denkt dat Van Gogh in Nuenen is geboren.'' De oudst bekende film ter wereld is van de gebroeders Lumière en stamt uit 1895. Een filmpje uit 1890 zou een sensationele vondst zijn, zegt Mallon: ,,Dan zou Nederland nu wereldnieuws zijn.'' Eigenaardig genoeg meldt het persbericht van de Stichting Rotor dat de filmbeelden al in 1984 werden ontdekt door professor Vandeneijnden, die als historicus verbonden is aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Daar heeft men overigens nog nooit van de hoogleraar gehoord.

Ook het Amsterdamse Van Gogh Museum bleek niet erg overtuigd van de authenticiteit van het filmpje. Woordvoerder Eveline Lafaille: ,,Het is heel twijfelachtig.'' Van Gogh leefde in 1890 in Auvers-sur-Oise (ten noorden van Parijs), waar hij op 29 juli van dat jaar gestorven is. Zijn brieven bevatten geen enkele aanwijzing dat hij in dat jaar nog in Zundert zou zijn geweest.

Maar filmrestaurateur Bob de Graaff van Haghefilm, door Stichting Rotor opgevoerd als een van de deskundigen, verdedigde het filmpje met verve. Hij heeft de beroemde schilder met eigen ogen door het beeld zien schuiven: een beetje wazig, maar toch herkenbaar. Tijdens een soort 'bloemencorso', zei De Graaff, rijdt er een koets met hoogwaardigheidsbekleders langs. En dan schuift er een man van links naar rechts door het beeld, achter de koets langs, met het beroemde profiel van Vincent van Gogh. De Graaff: ,,Dat profiel kennen we intussen door de zelfportretten.'' Uit een analyse van de grijstinten van het filmpje blijkt ook nog eens dat die man een rode baard heeft. Stichting Rotor en filmmaker Jerry Nasa (het alter ego van de Tilburgse Jeroen Neus van Lumineus Filmproducties?) waren niet bereikbaar voor commentaar. Begrijpelijk: in de loop van de dag wordt de grap toegegeven.

Deel dit artikel