Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vijftig doden bij rellen om Miss World-verkiezing

Home

redactie buitenland

AMSTERDAM - De jaarlijke verkiezing voor de mooiste vrouw van de wereld is hard op weg om ditmaal de meeste aandacht ooit te trekken. In december strijden negentig Missen in Nigeria om de wereldtitel.

Omdat er vanuit moslimhoek nogal wat kritiek was op de gebeurtenis, nam een columnist van het Nigeriaanse dagblad This Day het onderwerp op de hak. Zo was zaterdag in die krant te lezen dat als de profeet Mohammed bij de Miss-verkiezingen aanwezig was geweest, hij zich niet aan hun ijdelheid zou hebben gestoord. Waarschijnlijker is dat Mohammed een van de missen tot bruid had gekozen, aldus de auteur.

Dit soort humor wordt niet gewaardeerd in het islamitische noorden van Nigeria. In Kaduna ging de tekst razendsnel via sms de stad door. Op maar liefst twee dagen publiceerde de krant haar verontschuldigingen, zonder effect. Inmiddels werd in lokale moskeeën al om actie geroepen.

Woensdag werd het kantoor van This Day platgebrand. Ook kerken werden aangevallen. Gisteren gingen moslimjongens door met relschoppen. Het was in de stad een pandemonium vol brandende banden en auto's. De trieste score is inmiddels vijftig doden en 300 gewonden. De oproerpolitie onderneemt weinig tegen de plunderaars.

Twee jaar geleden leidden grootscheepse rellen tot 2000 doden en een segregatie tussen moslims en christenen in de stad. Blijkbaar is de situatie nog steeds licht ontvlambaar.

Recent hadden de Missen uit België, Costa Rica, Denemarken, Zwitserland, Zuid-Afrika en Panama zich teruggetrokken. Hiermee protesteerden zij tegen de doodstraf die een alleenstaande moeder van een islamitische rechtbank had gekregen omdat zij een kind baarde. Inmiddels heeft president Obasanjo verklaard dat die straf niet zal worden uitgevoerd.

De Nigeriaanse Moslim Umma, van prominente moslimgeleerden, heeft de president opgeroepen de wedstrijd af te gelasten en This Day een straf op te leggen voor de 'onbeschrijflijke pijn die moslims is aangedaan'.

Een andere moslimgroepering is begonnen met 'zwarte gebeden' waarin ziekteplagen en ongeluk worden gewenst voor organisatie en Missen.

Deel dit artikel