Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vier van de zes mensaapsoorten ernstig bedreigd

Home

Jeroen den Blijker

Gorilla beringei. © IUCN

Illegale jacht en vernietiging van leefgebied dreigt de oostelijke gorilla (Gorilla beringei) uit Congo fataal te worden. IUCN heeft de majesteuze mensaap nu uitgeroepen tot 'ernstig bedreigd', een twijfelachtige eer die eerder al drie andere mensapensoorten ten deel viel.

Dat blijkt uit de Rode Lijst die IUCN, de International Union for Conservation of Nature, vandaag op haar wereldcongres in Hawaii actualiseerde. Eerder kregen de westelijke gorilla (leefgebied: West-Afrika), de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan al deze status, één stapje verwijderd van de status 'uitgestorven'. De herziene lijst is samengesteld op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en beslaat inmiddels 82954 planten- en diersoorten, waarvan er bijna 24.000 het predikaat 'ernstig bedreigd' hebben.

Jacht en handel
De oostelijke gorilla, 's werelds grootste mensaap, heeft zijn leefgebied in Oost-Congo en delen van Rwanda en Oeganda. Het aantal is in twintig jaar met ruim zeventig procent afgenomen, zo blijkt. Geschat wordt dat het inmiddels onder de 5000 is beland. De primaat heeft ernstig te lijden onder jacht, maar wordt ook levend gevangen voor de handel.

Milieuorganisaties maken zich daarnaast zorgen over de plannen tot olie-exploiratie in National Park Verunga, in het oosten van Congo, waar gorilla's wonen. Het park wordt gezien als 's werelds waardevolste natuurgebied, waar ook olifanten en nijlpaarden leven. De regering van Congo heeft westerse oliemaatschappijen toestemming gegeven daar naar olie te zoeken.

Steppezebra
Ook de steppezebra (Equus quagga) heeft te lijden onder illegale jacht. De zebra, ook wel algemene zebra genoemd, kwam vroeger in grote delen van Afrika voor, maar is nu al in diverse regio's uitgestorven. Het aantal is de afgelopen 14 jaar met bijna een kwart gedaald en daarmee wordt de status van 'niet bedreigd' opgeschaald naar 'bijna bedreigd' - een status die ook geldt voor drie soorten antilopes in Afrika.

Goed nieuws is er ook, over de reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) bijvoorbeeld. De reuzenpanda had de status 'bedreigd' maar dankzij beschermingsmaatregelen en de aanplant van bossen, is het voortbestaan van het dier nu 'kwestbaar'. De panda heeft veel te danken, aldus directeur van het Wereld Natuurfonds in China Lo Sze Ping, aan het feit dat dit dier is uitgegroeid tot het wereldwijde symbool van natuurbescherming. "Maar het is een voorzichtig herstel en we zijn er nog lang niet. Want met slechts 1864 reuzenpanda's in het wild is het aantal kwestbaar."

Andere dieren waarvan de status verbeterde, zijn de Tibetaanse antilope, de Australische langoorhaasratten en de teugelstekelstaartkangoeroe.

Lees verder na de advertentie
Steppezebra. © IUCNHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie