Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vier medailles voor Nederlandse paralympiërs

Home

Tristan Bangma (R) en tandempiloot Teun Mulder winnen goud op de 1km tijdtit mannen tijdens de Paralympische Spelen in Rio. © ANP

De Nederlandse paralympische ploeg heeft zondag vier medailles behaald. Na vier dagen staat de Oranje-afvaardiging bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro op 24 plakken: vijf gouden, acht zilveren en elf bronzen.

Baanwielrenners Tristan Bangma en Teun Mulder waren de besten op de 1 kilometer tijdrit. De twee Nederlanders doken voor het eerst onder de minuut en die tijd bleek onbereikbaar voor de concurrentie. "Onze start was geweldig en het doorversnellen was echt super. Daarna raakten we in een flow. De tijd is bizar", zei Bangma.

Tafeltennis
Bij het tafeltennis lukte het Gerben Last niet om ook goud te winnen. De 16-jarige Belg Laurens Devos liet de Nederlander in de finale in de klasse 9 kansloos. Het was voor Last derde medaille op zijn vierde Spelen. Eerder won hij goud met het team in Athene (2004) en was er brons in het enkelspel, vier jaar terug in Londen. Hij had nu vrede met het zilver. "Tegen deze jongen was niks te beginnen. Hij won al zijn partijen met 3-0 en dan is hij de verdiende winnaar van goud."

Zwemmen
De twee overige Nederlandse medaillewinnaars zondag waren zwemster Marlou van der Kulk en kogelstootster Lara Baars. Zij behaalden allebei brons. Van der Kulk deed dat op de 200 meter vrije slag S14. Ze was in de finale ruim vier seconden sneller dan in de ochtend en zwom een persoonlijk record. 'Vanochtend had ik geen zenuwen, vanavond wel. En zonder spanning gaat het niet zo goed', zei de zwemster uit Zaandam.

Kogelstoten
Voor Baars was een medaille lange tijd ver weg. Tot haar laatste stoot stond de kogelstootster zesde. In een ultieme poging stootte ze haar kogel naar 7.12 meter; een persoonlijk record. "Het was een ongelooflijk zware wedstrijd, tot die laatste poging viel het erg tegen. Daar werd ik heel boos om. Gelukkig viel het in de zesde beurt allemaal op zijn plaats."

Deel dit artikel