Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vier grote landen willen 130 miljard besteden om groei te stimuleren

Home

Redactie

De leiders van de landen Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland (Rajoy, Hollande, Monti en Merkel) © epa
Update

Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn op een minitop in Rome overeengekomen dat er een stimuleringspakket voor de Europese economie moet komen ter waarde van 130 miljard euro. Dat zeiden de vier regeringsleiders van de landen op een persconferentie. De ontmoeting in Rome was georganiseerd ter voorbereiding op de cruciale eurotop volgende week in Brussel.

De boodschap waarmee de vier eurolanden volgende week na een belangrijke EU-top naar buiten willen komen, is dat de euro zal overleven, zei de Italiaanse premier Mario Monti. 'We verwachten dat de conclusies van de top meer solide en geloofwaardig zullen zijn in vergelijking met voorgaande toppen, als het om groei gaat', zei hij.

'Groei kan alleen een stevige basis hebben als er begrotingsdiscipline is, maar begrotingsdiscipline kan alleen gehandhaafd worden als er sprake is van groei en het creëren van banen', zei Monti.

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei na afloop van de ontmoeting dat de leiders hebben afgesproken om 'alle nodige mechanismen klaar te zetten die nodig zijn om te zorgen voor financiële stabiliteit in de eurozone.'

Hollande
Het groeiplan kwam uit de koker van de Franse president François Hollande. Het geld moet deels voor rekening komen van de Europese Investeringsbank. Ook zouden er ongebruikte Europese structuurfondsen worden ingezet.

Op andere vlakken lagen met name de Franse en Duitse standpunten nog steeds ver uit elkaar. Zo kon Hollande zijn Duitse collega Angela Merkel niet overhalen tot de invoering van Europese obligaties of een flexibeler inzet van de Europese noodfondsen.

Hollande viel Merkel vandaag direct aan. 'Ik beschouw eurobonds als een optie, maar niet pas over 10 jaar', zei hij. Hij zei dat er meer solidariteit nodig is tussen lidstaten, voordat ze meer soevereiniteit overdragen aan Europese instellingen. Merkel wil juist dat lidstaten eerst de controle over hun begroting en hun economisch beleid aan Brussel overdragen voordat gezamenlijke obligaties een optie zijn.

De vier leiders waren het erover eens dat er een belasting moet komen op financiële transacties, ook al zullen niet alle EU-landen hierin meegaan. Vandaag bleek uit een overleg tussen de Europese ministers van Financiën dat een Europa-brede financiële transactietaks niet haalbaar is.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie