Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Video verkenningstocht daders aanslagen Londen

Home

(Novum/AP) - De Britse politie heeft dinsdag door bewakingscamera's gemaakte video-opnamen vrijgegeven waar drie van de vier vermoedelijke daders van de zelfmoordaanslagen van 7 juli in Londen op te zien zijn tijdens een verkenningstocht minder dan twee weken daarvoor.

Op de beelden van 28 juni zijn Mohammad Sidique Khan, Shahzad Tanweer en Germaine Lindsay te zien als ze het spoorwegstation van Luton ten noorden van Londen binnengaan, op Kings Cross in Londen aankomen en de metro ingaan. De drie volgden dezelfde route die ze 7 juli zouden volgen, toen ze zichzelf opbliezen en 52 andere metroreizigers meesleurden in de dood. De politie vermoedt dat zij ter voorbereiding van de aanslagen naar Londen reisden om de omgeving te verkennen, bewaking in kaart te brengen en reistijden te noteren.

Volgens de politie verbleven de drie ruim drie uur in Londen, waarin ze zich mogelijk hebben opgesplitst en andere mensen hebben ontmoet. De politie vroeg aan het publiek te melden of iemand hen die dag heeft gezien, eventueel in aanwezigheid van anderen.

De vierde vermoedelijke dader, Hasib Hussain, die zichzelf in een dubbeldeks bus opblies, komt op de video-opnamen niet voor. Mogelijk koos hij de bus als doelwit omdat een metrolijn die hij op het oog had wegens technische problemen gedeeltelijk was afgesloten.

Rechercheurs konden de datum van de verkenningstrip achterhalen aan de hand van treinkaartjes en ontvangstbewijzen die ze hadden gevonden. Plaatsvervangend politiecommissaris Andy Hayman omschreef het speurwerk als een 'kolossale onderneming'. Ongeveer 80.000 opnamen van bewakingscamera's werden bekeken, meer dan drieduizend getuigen gehoord en bijna 30.000 voorwerpen in beslag genomen. De politie is nog doende een vuilstortplaats in West Yorkshire na te pluizen, zei Peter Clarke, hoofd van de afdeling terreurbestrijding.

Meer dan duizend voorwerpen werden in beslag genomen in een flat in Leeds, waar de gebruikte bommen vermoedelijk in elkaar zijn gezet. De politie bevestigde speculaties in de pers, dat de bommen waren gemaakt op basis van eenvoudig te verkrijgen bestanddelen, waaronder waterstofperoxide.

Deel dit artikel